Cele 50 de Vicii ale Domnului Grey – E.L James


Cele 50 de Vicii ale Domnului Grey

E.L James

Sunt pierdută într-o lume necunoscută, au trecut câteva zile, de când am terminat această carte şi nu 

pot să-mi revin, o parte a erotismului considerată TABU, transpusă în detaliu doar în aceaste pagini.

Tristeţe, dezamăgire, deziluzie, o carte, care pur şi simplu te distruge PSIHIC. O carte, care nu poate fi descrisă în cuvinte, care ilustrează cea mai întunecată parte a erotismului. Binele şi răul, o luptă purtată de un singur om…un om cu vicii. Mai exact 50 la număr.

“ -Which medieval chronicle did you escape from? I giggle. You sound like a courtly knight.

His mood visibily shifts. His eyes soften and his expression warms, and I see a trace of a smile on his beautifully chiseled lips.

-Anastasia, I don’t think so. Dark knight maybe.

His smile is sardonic, and he shakes his head. “

Christian Grey este un om bântuit de demoni ascunşi, care datează încă din copilăria lui, o copilărie grea şi crudă. A trebuit să îndure foamea şi lucruri, care l-au marcat, drept dovadă stă repulsia lui de a fi atins. Din cauza unei iniţieri foarte dure în lumea sexului, când avea doar 15 ani, el simte nevoia să-şi exercite puterea de Dominator, asupra altor femei. Una dintre aceste femei este Anastasia Stelle.

” -Why don’t you like to be touched? I whisper, staring up into soft gray eyes.

-Because I’m fifty shades of fucked-up, Anastasia.”

O tânără femeie, care până la vărsta de 21 de ani este încă virgină. De ce? Nu a găsit bărbatul, care să o atragă, asta până când l-a întâlnit pe domnul Grey.

Obligată de către prietena ei cea mai bună, care era bolnavă, să meargă în locul ei şi să-i i-a un interviu domnului Grey, Anastasia se pune într-o postură foarte dificilă. Bărbatul din faţa ei, cu părul de un arămiu închis şi ochii cenuşi, care ascundeau un mister erotic, o atrag pe fată într-o lume întunecată şi obscură, unde trebuie să păşească pe cioburi de sticlă…dar nu este sigură că nu se va tăia şi durerea o va năpădi, dacă merge pe el.

Cartea pur şi simplu m-a ţinut cu sufletul la gură, cu psihicul întors pe dos, inima mea era undeva pe jos, nu mai puteam respira. Vroiam să aflu, trebuia să aflu!!! Ce secret ascunde Christian Grey?! O întrebare, care pur şi simplu mă mistuia pe dinăuntru, fiecare organ din corp era în flăcări, curiozitatea îmi era moarte. Ce ascunde acest bărbat incredibil de frumos şi obcen de bogat? Şi pe lângă toate astea, de ce o îndepărtează pe Anastasia de el? Atâtea întrebări se învârteau în mintea mea, până când…am aflat. Bună zicala, „ Fericiţi cei săraci cu Duhu. “.

“-No, Anastasia. I don’t do the girlfriend thing. He says softly. […]

-Anastasia, you should steer clear of me. I’m not the man for you. Ge whispers.”

Cum adică nu serveşte chestia cu prietenele? Bine afirmaţia asta m-a dat peste cap şi m-a lăsat INTERZISĂ! Atunci ce serveşte el?…hmmm oare chiar vreau să ştiu? Ei bine nu am de ales curiozitatea mă distruge…

“Why didn’t you tell me there was danger? Why didn’t you warn me?”

 Ladies know what to guard against, because they read novels that tell

them of these tricks…”

Pe măsură ce citeam mai mult, împinsă de propria mea dorinţă obscenă de a cunoaşte, de a şti viciile acestui om obsedat de control. Un viciu cât 50 spun unii, iar eu îi aprob fără comentarii.

 

“I agree with the conditions, Angel. Because you know better what

should be my punishment. But … but don’t  make it more difficult than

they can endure! “

Asta a fost singura dorinţă a Anastasiei, ca acest bărbat, care o atrage ca un magnet şi o obligă să meargă după el, datorită unei sclavii sentimentale, la care este supusă, tânăra fată este confuză şi hormonii ei au luat-o razna la 180 de grade. Of Anastasia Stelle în ce te-ai băgat?!

A ales brutalitatea, a vrut să cunoască această latură, a lui Christian, stricată şi întunecată în atâtea nuanţe de gri…

 

“His tone is quiet and serious. How can I not think? You can pretend to be a car, like his other possessions.”

Am admirat foarte mult, determinarea acestei fete de a se minţi singură, de a-şi forma speranţe din fulgi spulberaţi…o admir, pentru că a rămas pustiită pe dinăuntru, dar totuşi a găsit puterea de a spune nu sclaviei sexuale şi sentimentale, la care era supusă, a reuşit să spună nu Dominatorului, a reuşit să se elibereze. Mă întreb pentru cât timp?

O singură propoziţie, care m-a făcut să închid cartea şi să mă îndepărtez de ea, o singură propoziţie, care avea un înţeles sumbru, dar plină de un adevăr macabru. Un adevăr, pe care am vrut să-l neg, căruia am vrut să-i găsesc o explicaţie, dar nu am putut, din păcate.

“And it feels like I’ve time-traveled back to the sixteenth century and the Spanish Inquisition.

Holy fuck.”

Când Anastasia, pătrunde din ce în ce mai mult în întunericul, care-l înconjoară pe Christian Grey, aceasta este complet debusolată. O mărturisire, din partea lui, iar ea cedează din nou Iadului.

 

“-I want to hurt you. But not beyond anything that you couldn’t take.

-Why?[…]

-I can’t tell you.

-Can’t or won’t?

-Won’t.[…]

-So you know why.

-Yes.

-But you won’t tell me.

-If I do, you will run screaming from this room, and you’ll never want to return. He stares at me warily. I can’t risk that, Anastasia.

-You want me to stay.

-More than you know. I couldn’t bear to lose you.”

Când această mărturisire a fost rostită, m-am gândit alături de Anastasia, că se poate schimba, că partea lui bună poate învinge răutatea şi frustrarea. Mai ales ura, pe care o simte faţă de el însuşi, dar la fel ca Icar, care a zburat prea aproape de soare şi a căzut, la fel s-a întâmplat şi cu tânăra fată. S-a prăbuşit într-un abis al confuziilor şi al deciziilor, într-un abis, din care trebuie să iasă, cu orice preţ.

 

“Follow your heart, darling, and please, please- try not to over-think things. Relax and enjoy. You are so young, sweetheart, you have so much to experience, just let it happen. You deserve the best of everything.”

Inima mea a sărit o bătaie, din cauza anticipării, care mă cuprinsese, avea de gând să-i mărturisească sentimentele, pe care le nutreşte faţă de el. Dar înainte ca ea să-şi poată mărturisi dragostea, 50 de Vicii distruge tot!!!

“-You’re right. I should let you go, I am no good for you.”

WOW! Şoc a spus el asta? Nu pot să cred, Dominatorul, cedează! Inima mea a luat-o la galop alături de cea a Anastasiei, aproape că puteam simţi ce simte şi ea, era incredibil. Îmi spuneam întruna în gând: Nu pleca până nu îi spui!

 

“-Me too. I whisper. I’ve fallen in love with you Christian.

His eyes widen again, but this time, with pure, undiluted fear.

-No, he breathes as if I’ve knocked the wind out of him.

-You can’t love me, Ana. No…that’s wrong.

He’s horrified.

-Wrong? Why’s it wrong?

-Well, look at you. I can’t make you happy. His voice is anguished.

-But you do make me happy. I frown.

-Not at the moment, not doing what I want to do.”

Groază, confuzie, dorinţa de a-l asasina, toate s-au adunat în sufletul meu, cum putea să-i spună că este o greşeală?! Omul acela chiar se gândeşte numai la SEX! Îmi venea să îl arunc pe geam de la etajul 13, al apartamentului său, dar m-am abţinut. M-am calmat şi am reflectat, este cea mai bună alegere pentru Anastasia, ea trebuie să plece, chiar dacă asta îi sfâşie inima.

 

“I curl up, desperately clutching the flat foil balloon and Taylor’s handkerchief, and surrender myself to my grief.”

Lacrimile, pe care nu ştiam că le vărs au căzut pe cearşaf, simţeam durerea, nenorocirea, pustiirea, să te îndepărtezi de cinve drag, da am trecut prin asta. Durerea devine atât de mare, încât nu mai poţi simţi, nu mai poţi fi fericit, pur şi simplu te laşi cuprins de intensitatea ei…

Pur şi simplu m-am lăsat captivată în filele acestei cărţi, cu, cât aflam mai mult, cu atât vroiam şi mai mult! Parcă fiecare informaţie, era prea superficială pentru a fi luată în calcul, dar fiecare avea rolul ei în rezolvarea puzzelu-lui…pe nume CHRISTIAN GREY.

Am terminat primul volum şi am reuşit să rezol doar 1% din acest mister erotic, care îl constituie acest bărbat.

 

Oare va reuşi Ana să-l schimbe? Va reuşi Christian să facă, o concesie care îl dezgustă? Există un viitor în toată nebunia asta? Nu puteţi afla, decât dacă citiţi Cele 50 de Vicii ale Domnului Grey.

“My Fifty Shades”

 

Lectură plăcută!

Mulţumesc librăriei online Libris pentru această carte, pe care o puteţi comanda  AICI

54 thoughts on “Cele 50 de Vicii ale Domnului Grey – E.L James

  1. Uite o sa-ti spun asa in cateva cuvinte parerea mea. In prima jumatate a romanului am simtit uneori un gust amar legat de Grey, Ana si relatia lor, dar pe parcurs lucrurile s-au mai asezat in mintea mea, ca sa zic asa. Christian stie foarte bine ce probleme are, nu si-a permis niciodata sa se implice mai mult intr-o relatie, cum spunea si el ,,I don’t do the girlfriend thing”, probabil in mintea lui si-a spus ca nimeni nu va putea avea o relatie normala cu el, dupa ce-i va afla fetish-ul(destul de tulburator). Tocmai de aceea l-am inteles cand a lasat-o pe Ana sa plece, fara sa zica nimic. Nevoia lui de sex este practic un fel de ‘medicament’ pentru obsesiile lui, pentru nevoia de control, ii linisteste demonul. Dar cum drogul este o forma de ‘liniste’ sau de “uitare” de scurta durata si care duce la distrugerea unui om, probabil ca si cu Grey o sa se intample la fel, daca nu isi invinge demonul. Eu cred ca Ana este cheia si probabil ca si el o sa-si dea seama, dar asta ramane de vazut.

    Like

  2. fatelor,dupa ce am vazut recenzia,m-ati facut sa imi folosesc banii din bursa de la scoala :)mi-am luat-o de la librarie acum cateva ore si incerc pe cat posibil sa ma tin departe de ea…dar e IMPOSIBIL!ma apuc imediat ce termin de scris mesajul sa o citesc :X

    Like

  3. Oh,fetelor ce va asteapta in cartea a doua!Ramaneti mute chiar din Prolog… :)Nici nu va imaginati ce ‘secret’ ace Anastasia la inceputul cartii…V-as dezvalui tot acum,dar nu sunt sigura daca da sau nu… :(Spune-ti voi daca sunteti de acord cu deslusirea secretului 🙂
    P.S.Stiu ca sunt putin ‘egoista’dar chiar vreau sa va tin cu sufletul la gura 🙂

    Like

  4. tocmai am vazut soundtrack-ul care va fi folosit la filme…sunt cam dezamagita sa fiu sincera.singura melodie care mi-a placut a fost Toxic-Britney Spears… 😐

    Like

  5. nici eu nu stiu cand vor aparea urmatoarele 2 volume… :(eu le am in engleza si in format e-book,asa ca nu le prea astept pe cele in romana.apropo,ca sa va scutesc de asteptari si bani,am gasit un link pe care puteti citi toate cele 3 carti(din pacate este in engleza) online. 😀 am verificat cu mare atentie cele online fata de cele originale/e-book,si sunt identice 🙂 succes la citit,fetelor 😀 http://www.yourgateway2success.com/2012/06/fifty-shades-of-grey-trilogy-pdf.html

    Like

  6. O scriitură groaznică cu pretenţii de roman. Împrejurări independente de voinţa mea au făcut ca eu să fiu obligat să citesc romane proaste, dar acesta depăşeşte orice limită.
    Citesc pe net: recenzii bune, în cotidiene de mare tiraj, cel mai bine vândut roman, aurtoarea revoluţionează literatura?
    Ciudata nu are nici un pic de cultură literară, scrie abrupt, fără cursivitate, se pierde în amănunte irelevante, se repetă. Limbajul inutil abject, direct, mă face să ăi dau dreptate lui Nicolae Manolescu care spunea că materia primă pentru poezie este poezia, nu viaţa. Parafrazând, fără să citeşti proză, multă şi bună, nu poţi scrie proză. Autoarea este la primul ei roman, de fapt nu a scris, cu siguranţă, până acum, nici o nuvelă sau chiar o epigramă, şi asta se vede de la o poştă. Ea nu citit dar vrea să scrie. Nu poţi fi Brâncuşi dacă nu ai studiat sculptura clasică cu Rodin.
    Intriga simplă, vis de femeie frustrată pe care autoarea nu ar fi trebuit să-l împărtăşească nimănui, să îşi poarte singură nefericirea, nu să ne împovăreze şi pe noi. O proastă îl întâlneşte pe Radu Mazăre şi … prostiile cu sado-maso puteau fi redate artistic, puteau fi sublimate, nu ca într-un film prono. Este exact ca atunci când cineva vrea să imi explice despre iubirea dintre doi bărbaţi şi imi pune un film prono cu gay. Nu îl pot vedea, este scârbos, şi, de fapt, nu cred că reprezintă adevărata relaţie, ci doar partea ce mai neplăcută, şi tocmai din acest motiv de neîmpărtăşit. Eu aş vrea să mă convingă cu filmul “Brokeback Mountain”. Latura umană, viciul sublimat, nu latura animalică fotografiată.
    Că astfel de scriituri sunt publicate este opţiunea editorului, în general interesat de scăderea nivelului pentru atragerea unui public cât mai numeros. Din păcate nivelul de înţelegere a literaturii, care este, în fond, o artă, a scăzut în mod alarmant la cititorii tineri.
    Nu pot să uit câtă literatură de bună calitate citeam în liceu. Şi noi am citit prostii, multe, era după 1989 şi începuse bulibăşala în toate domeniile, dar, cel puţin, ştiam că sunt prostii. Asta vreau să conştientizaţi, că nu este literatură, că nu revoluţionează nimic, şi să o citiţi dacă nu puteţi să vă abţineţi.
    Şi prostia este contagioasă! Nu vreau să supăr pe nimeni, vreau doar să îi încurajez pe tineri să îi recitească pe Balzac, Hugo, Proust, Camus, asta ca să pomenim doar câţiva franţuji. Le găsiţi cărţile în anticariate la preţuri, din păcate, mult inferioare cărţii în chestiune.
    Apropo, în Ciuma lui Camus există un personaj care de ani de zile încerca să scrie un roman dar se împiedica de prima frază. Pentru că dorea ca începutul să fie perfect, o rescria la infinit. Moare de ciumă aplecat asupra primei pagini a marelui său roman. Deşi Camus vrea să ne sugereze altceva, imi permit şi eu o interpretare prozaică pe care leg de romanul lu cucoana James: ar fi trebuit să se aplece mai mult asupra formei.
    Cu regretul că cenzura a dispărut şi că nu mai avem cadrul legal pentru a împiedica aceste rebuturi să influenţeze frageda minte a tinerilor şi adolescenţilor,
    Vă salut din vechea Troie!

    Like

    • Bună dragă domnule,

      Cu sincere regrete îmi încep răspunsul aşa, dar din dorinţa de a nu vă dezvălui numele tuturor, de a vă păstra anonimatul şi de a nu folosi un nume care mi se pare intrigant, dar şi totodată, plin de nedorinţă de necunoaştere, am recurs la un asemenea apelativ!

      Vă apreciem părerea, chiar o facem, ce nu apreciem este dorinţa dumneavoastră de a ne sublinia cu vârf şi îndesat că “prostia este contagioasă”! Ne pare rău să vă dezamăgim cu asemenea cuvinte de “colţ de stradă” că nici eu, nici colega mea, nu citim rebuturi sau opere ratate, citim lucruri care merită spuse, împărtăşite şi, de ce nu, date un “share” din când în când! Nu doresc a vă împiedica să vă aduceţi aminte de preţioasele dumneavoastră amintiri şi nici să vă pun în vreo poziţie ciudată sau mai joasă decât a lui Camus, Hugo, etc!

      Citim şi noi astfel de cărţi, pentru cultura noastră generală, pentru şcoală, pentru vreun test anunţat sau pentru o simplă delectare! Opiniile noastre sunt opiniile noastre şi am dori să primim recunoştinţa dumneavoastră pentru că ni le împărtăşim, nu pentru că le punem pe un blog unde oricare fracdemort să le poată comenta! Noi nu practicăm jurnalismul şi dorinţa acestuia de a mediatiza orice, noi practicăm timpul liber şi dorinţa acestuia de a fi împărtăşit tuturor!

      Prostia noastră, aşa cum aţi numit-o dumneavoastră, este la un standard mult mai ridicat decât vă permiteţi dumneavoastră să înţelegeţi! Nu vă contest capacităţile şi nici nu am de gând să o fac! Ceea ce vă contest, asta ca să ne înţelegem, sunt calităţile dumneavoastră de a ne spune că ne-am ales prost ce să mediatizăm! Mie îmi plac tinerii debutanţi, indiferent de vârstă! De ce? Şi u scriu! Adevărat n-am fost publicată, asta pentru că nu îmi permit şi nici nu am posibilitatea, dar am scris de plăcere! Despre ce am vrut eu, nu despre ce mi-a impus societatea!

      Aş dori să vă îndreptaţi critica dumneavoastră nu către cartea pe care am mediatizat-o noi, ci către felul cum am meditizat-o, dacă v-a plăcut, dacă nu v-a plăcut (iar aici mă refer strict la recenzie!)

      Doriţi să le spuneţi celorlalţi părerea dumnevoastră despre carte? Despre dezamăgirea suferită (ţin să menţionez că societatea în care trăim, dragă domnule, nu mai este aceeaşi cu cea din 1989 toamna! Totul s-a schimbat! Ar trebui apreciat că mai există oameni care încă mai citesc decât oameni care nici nu vor să mai meargă la şcoală!), dar suferinţa dumneavoastră nu trebuie să fie doar o furtună de emoţii la adresa noastră, vă pot ofer e-mail-ul autoarei, puteţi să vă traduceţi indignările în engleză şi să apăsaţi acel buton pe care stă mereu scris acelaşi mesaj: “SEND”!

      Înainte de a încheia, vă invit să citiţi aberaţiile unei alte tinere debutante, ale mele, unde vă aştept critica pe care o voi trata ca pe ceva constructiv! Aşa v-aş putea înţelege cuvintele pentru că îmi sunt adresate direct mie şi numai mie! Ceea ce am scris eu nu se încadrează nici un vreo operă cu accent franţuzesc, nici în vreo operă cu vreun puternic caracter Victorian!

      Aici găsişi link-urile, aşa cum am promis:
      https://fordamonsalvatorelovers.wordpress.com/theos-books/archild-the-child-of-power/

      În încheiere, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi sper ca viitorul să vă facă să înţelegeţi că 1989 toamna, s-a întâmplat în 1989 toamna şi nu în 2012 toamna:)

      Mulţumiri,

      Theodora

      Like

  7. Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, şi nici nu vreau să tai aripile tinerelor scriitoare.

    Eu am scris despre aşa-zisul roman, dumneavoastră aţi luat-o personal. Asta este!
    Am vorbit despre carte, despre fenomenul pe care îl poate crea o astfel de apariţie editorială, despre cei care scriu despre ea apreciativ pe bloguri, nu neapărat despre opiniile voastre personale.
    Dacă doriţi să mă refer strict la felul cum aţi mediatizat romanul, vă spun cu regrete că este prea afectat. Admit că într-o astfel de recenzie au loc şi efuziunile sentimentale ale celui care recenzează dar o recenzie nu se face cu „fiecare organ din corp în flăcări”, cu „psihicul întors pe dos”, cu „inima undeva pe jos”. Pun asta pe seama tinereţii şi trec peste. Nu pot să trec însă peste subiectul în cauză, romanul duduiei James care este slab rău. Mi-ar fi plăcut să vă entuziasmaţi pentru alt roman.
    Nu pot să nu admit că scrieţi bine, frazaţi bine şi că acest lucru mă bucură. Mă bucură şi preocupările dumneavoastră literare. Sunt de preferat altor activităţi mai puţin formative.
    Îmi permit un sfat: mai multă apreciere pentru trecut nu ar strica. Desconsiderarea trecutului şi a bătrânilor este un fenomen prin care am trecut cu toţii. Şi, tuturor, la o anumită vreme, ne vine rândul să fim desconsideraţi.
    1989 a trecut. La fel va trece şi 2012. Timpul este relativ. Contează ce rămâne, constantele culturale, umane. Lupii tineri sunt cu siguranţă mai vivace şi dornici de afirmare, nu însă în mod obligatoriu mai drepţi şi mai buni. În privinţa culturii şi civilizaţiei cei care au trecut prin ambele perioade afirmă în unanimitate că, cel puţin în România, se înregistrează un regres, că tinerii din ziua de astăzi le sunt inferiori din majoritatea punctelor de vedere generaţiilor trecute. Dar asta în general. Nu este cazul dumneavoastră, şi asta vine în sprijinul convingerii mele – timpul este relativ, nu contează când trăieşti, dacă scrii la laptop sau pe tăbliţă ci cum foloseşti aceste unelte. Mai ştie cineva pe ce a scris Aristotel Metafizica? Şi, dacă ştie, mai contează?
    Et in Arcadia ego!

    Like

  8. Draga domnule X,
    Daca aceasta generatie prefera genul acesta de carti,care iti arata cu adevarat ce e o aventrura,nu o prostie care e chiar adevarata,e treaba noastra,nu a celor care nu au citit nici una dintre aceste carti.Intradevar,in limba romana multe carti bune isi pierd farmecul,dar in limba engleza treburile stau total altfel.Ei nu au avut scriitori precum Creanga,Caragiale sau Eminescu.Au avut scriitori care chiar au revolutionat istoria literaturii. Anglia l-a avut pe Shakespeare,Arthur Conan Doyle si zeci de alti scriitori buni. Fiecare persoana are un stil diferit,iar fiecare persoana vede povestea intr-un mod diferit. Mie,personal,Cele 50 de viciii ale Domnului Grey nu imi sugereaza VICII,ci un stil de viata pe care il alegi doar daca ai cu adevarata nevoie de el.Primul volum dezvaluie cel mai putin,al 2-lea aratand cu adevarat cine este Christian Grey.
    Cartea trebuie citita cu atentie,nu sa sari peste pagini.Volumul doi arata sensibilitatea lui Christian,nu partea intunecata. Vi-l imaginati voi pe Christian Grey renuntand la stilul lui de viata pentru Anastasia?Nici eu,dar asta se intampla.
    Am citit multe carti vechi,dar nici una nu m-a impresionat.Acum exista submarine,avioane,baloane,exista TOT ce spun acele povestiri.Nu mi se par interesante,ci doar adevarate.Atunci cand au fost scrise,erau senzationale pentru ca lucrurile acelea nu existau,dar acum totul a evoluat.
    Voi,cei care aveti mai mult de 30 de ani,nu veti intelege niciodata de ce ne plac acest gen de carti.In schimb,eu stiu raspunsul.
    Inainte,cand era comunismul,nu aveai acces la toate aceste informatii.Literatura era stricta.Autorii erau cunoscuti de tot poporul.Acum,poti imediat sa iti comanzi de pe internet o carte care ti se pare interesanta.Cei din afara au mintea mai deschisa pentru idei noi.Nu merg pe sablonul pe care se bazeaza toate povestile romanesti.Eminescu era doar un depresiv dupa parerea mea.Numai dulcegarii.Ei,acum treburile nu stau doar asa.
    Nu trebuie sa condamnati pe nimeni ca nu va place acest gen,pentru ca o sa va treziti 1 contra 7 miliarde de oameni.NOI suntem cei care hotaram ce vom citi si ce nu.NOI suntem cei care vrem sa vedem cum gandesc ceilalti,nu VOI.NOI vrem un viitor interesant,nu unul plictisitor care l-ati avut VOI.
    Suntem recunoscatori ca ne-ati spus parerea dumneavoastra,dar NU va schimba cu nimic ceea ce vom citi noi.Nici acum,nici niciodata.
    Si cum a spus Theo,ce se petrece in 1900 toamna,ramane in 1900 toamna.
    Oh,si apropo,NU ne strica mintea absolut de loc,ci doar ne duce cu un pas inaintea voastra.Daca s-ar interzice aceste carti,TOT ATI REPROSA CEVA LA ADRESA NOASTRA.Si tot am reusi noi sa le citim cumva.NUMAI UN OM CU ADEVARAT SCAZUT LA MINTE AR INTERZICE CARTILE!
    Va salutam din PREZENT!

    Like

    • Cum tie nu iti place sa isi impuna altcineva parerea nici nou nu ne place cum jignesti cel mai mare poet roman,singurul geniu!
      Tot respectul pt domnul ”X” sunt total de acord chiar daca si eu citesc astfel de carti,citesc orice!
      Sa iti fie rusine numai un incult un ignorant ar putea sa spuna despre M.Eminescu care a fost,este si va fi un geniu,ca ”era un depresiv”!

      Like

    • buna
      o recenzie pentru vol 3 se poate ?
      am cuparat primele 2 vol dar nu-mi vine sa ma apuc de citit pana nu apare si vol 3 , in general nu am rabdar desi sunt trecuta de 40 ani.

      frumoasa recenzie desi achizitionarea celor 2 vol le-am facut inainte de a citii aceasta recenzie

      Va multumesc

      Like

  9. Mă declar învins! Intradevăr, sau într-adevăr? „genul acesta de carti, iti arata cu adevarat ce e o aventrura,nu o prostie”. În plus, pentru faptul că scrie în engleză autoarea îi are nepărat ca înaintaşi „pe Shakespeare,Arthur Conan Doyle si zeci de alti scriitori buni”. Cu atăt mai mult dacă „personal,cele 50 de viciii ale Domnului Grey nu işi sugereaza VICII (câţi de i or fi?),ci un stil de viata pe care il alegi doar daca ai cu adevarata nevoie de el”.
    Am aflat şi cum se citeşte o carte: „cu atentie,nu sa sari peste pagini” şi, mai ales, cam cum era traba cu „comunismul,nu aveai acces la toate aceste informatii”. Era nasol. „Autorii erau cunoscuţi de tot poporul”…
    Şi cu Eminescu ăsta… ce tot se bate atâta monedă? „…un depresiv.Numai dulcegarii.Ei,acum treburile nu stau doar asa”.
    Deşi voi credeţi că nu voi „intelege niciodata de ce ne plac acest gen de carti”, am început să înţeleg de ce vă place acest gen de cărţi (atenţie la acord).

    Nu vreau să mă joc cu marile adevăruri dogmatice ale tinerei generaţii
    Nu vreau să mă trezesc 1 contra 7 miliarde de oameni.şi nici să ma pun în calea unui „viitor interesant,nu unul plictisitor care l-am avut NOI”.

    Recunosc că sunteţi „cu un pas înaintea noastră” pentru că trăiţi, încă, sub spectrul superficialităţii şi nu l-aţi citit încă pe Eminescu. Învechitul ăla de Eminescu NU ştia ce sunt „submarinele,avioanele,baloanele” dar nici probleme şi cu gramatica limbii române.
    Apropo, căutaţi Mă-ta e cu cratimă! a lui Cream cu Sector 7.

    Vă salut din trecut! A Dieu!

    Like

    • Buna ziua din nou 🙂

      Pe mine ma amuza sincer astfel de conversatii si nu din cauza ca sunt nepoliticoasa si ca nu respect varstele, din contra anul acesta – 2012 este anul ajutorului intre generatii, etc. – you can google it, dar ma amuza sincer ca incercati cu tot dinadinsul sa ne faceti sa percepem ceva, dar nu o faceti pe calea cea buna :))

      Cu noi nu functioneaza asa, cu mine poate.. mie imi place sa citesc orice, imi place sa apreciez arta si am si atestatul de facut despre Sherlock Holmes, asa ca arta pentru mine este cu adevarat o valoare, va inteleg, va apreciez si va respect. In stilul meu! Ceea ce trebuie dumneavoastra sa intelegeti este ca oricat de mult ati incerca sa ne explicati ceva nu veti reusi. Nu in acest context, oricum! Si de ce spun asta.. nici eu nu sunt multumita cu situatia depravarii din randul elevilor de liceu / mai nou, gimnaziu. Nici eu nu sunt multumita de nivelul redus de inteligenta al acestora, nici eu nu sunt multumita de faptul ca oamenii nu mai stiu sa aprecieze si sa inteleaga lucruri care acum douazeci de ani le invatai din respect si din obligatie pentru ca iti cunosteai respectul si obligatia, nici eu nu sunt multumita de toti oamenii astia care se lasa condusi ca de o turma de oi, dar ce pot sa fac!? Si eu tot una la sapte bilioane de oamenii sunt!

      Respect limba romana pentru ca este limba mea, respect limba engleza pentru ca datorita ei am ajuns unde am ajuns, respect franceza pentru ca m-a ajutat intr-un fel, respect si celelalte limbi pe care am ajuns sa le cunosc cat sa ma descurc: italiana, spaniola, japoneza, armeana, portugheza si cam atat. Si cu toate acestea nu scriu pe facebook ca stiu sapte mii de limbi, nici ca citesc clasici sau opere victoriene, nici ca prefer o noapte linistita si o carte buna decat un club zgomotos si un dans care ma face sa imi doresc sa mai am creierul intanct si a doua zi de dimineata. Si cu toate astea mai sunt eu in situatia asta si inca cativa!!! Noi nu doream sa va infrangem, draga domnule, noi doream sa va facem sa intelegeti ca din punctul nostru cartea e buna, din al dumneavoastra, de domn experimentat si care ati citit si alte cati in afara de noi, nu este. Ceea ce doream eu sa va transmit: Noi cu astfel de carti vom continua pentru ca asa cere piata! Asa cere audienta! Astea prind! N-o sa mai avem prea curand vreun alt Shakespeare pe aici, pentru ca nu ii e timpul. Mai tarziu, peste vreo cinzeci de ani de exemplu, va incepe schimbarea in literatura, post-post-modernismul va fi renegat si va fi inlocuit cu ceva ce a mai fost folosit de altii inaintea post-post-modernismului: probabil va incepe din nou un post-modernism avansat. Cine stie! Viitorul este imprevizibil!

      As dori sa imi lasati adresa dumneavoastra de e-mail pentru a mai discuta cate ceva din cand in cand! As avea nevoie de o noua perspectiva asupra caorva personaje din cateva carti, personaje care sper sa ma ajute pentru atestatul meu. Desigur, asta daca nu va deranjeaza.

      Multumim pentru intelegere,
      Theodora

      Like

    • “Eminescu – Un depresiv, numai dulcegării.”
      Aici trebuie să te opresc și să te rog să mă suni, înainte să o iei pe un drum greșit în viața ta. Dacă nu poți înțelege nici frumusețea poeziei lui Eminescu (care a scris atât de simplu la suprafață, atât de ușor de înțeles, acum 150 de ani) atunci te rog nu mai comenta niciodată proză sau poezie. Te rog.

      Like

  10. Hmmm… parerea mea e total pe dos. Am citit toate 3 volumele si maine imi apare si mie recenzia, e scrisa deja, dar eram curioasa ce spun si altii despre carte :).

    Like

  11. Am auzit ca volumul doi o sa apara pe 10 septembrie si daca vreti puteti sa faceti precomanda la Elefant si o sa aveti 10% reducere.Volumul doi o sa se numeasca ,,Cincizeci de umbre intunecate” deci probabil o sa aflam cate ceva din trecutul lui Christian <3!

    Like

  12. Am citit toata trilogia, in original, downloadata de pe kobo. De ce am citit-o ? Din cauza nebuniei din media si pentru ca nu voiam sa critic sau sa apreciez ceva pana nu vedeam despre ce e vorba.

    Din punct de vedere literar cartile mi se par jalnice, groaznice si parca si mama le-ar scrie mai bine.

    Din punct de vedere sexual cartile mi se par “light”. Niste catuse, o cravasa, o cravata gri si o camera rosie “de joaca” nu reprezinta nimic iesit din comun. Multe dintre noi au experimentat aceste lucruri la 20-25 de ani. Ma asteptam la ceva intunecat si grav si care sa exploreze adancurile psihicului uman, la ceva gen “120 Days of Sodom” al lui DeSade. Acum realizez ca nici n-ar fi tinut-o curelele scriitoricesti pe madam James sa scrie asa ceva. La urma urmei, DeSade stia sa scrie.

    Din punct de vedere comercial …. ei bine, i-as strange mana si as felicita-o pe scriitoare ! Este clar ca femeia a fost croita pe facut bani de la bun inceput si a gasit metoda ideala: da femeilor din intreaga lume inca o poveste a Cenusaresei, si prin asta speranta. Da femeilor ceea ce vor cu adevarat: un print chipes si bogat care sa le vada cum stralucesc ele ca diamantele in noroi, sa le scoata de acolo si sa le daruiasca inima lui, lumea intreaga, ceasuri Cartier si masini de lux ! Si, ca sa se simta si ele putin folositoare, fa-l pe print chinuit de himere si trecut si fa-le pe ele capabile sa-l vindece prin iubire ! Perfect. Orice femeie, si lesbiana daca e, isi doreste – in secret sau nu – asta.

    Ca femeie de afaceri, E.L.James e geniala. Ca scriitoare, e execrabila. Daca vrea sa mai scrie carti care sa se vanda trebuie sa scrie despre lucruri pe care le cunoaste, nu despre care face research pe internet. Va dau doua exemple: intrebati orice psiholog, evenimentele petrecute cand un copil are 4 ani nu pot fi atat de puternic infipte in memorie incat sa-i afecteze dezvoltarea in asemenea hal. Cati dintre voi aveti amintiri de la 4 ani ?
    Apoi e vorba de contractul pe care Grey vrea ca Ana sa-l semneze. Contractele D/s exista si se fac intre cuplurile care au o relatie Dom/sub dar nu asa cum descrie E.L.James. Aceste contracte de fac intre oameni care se iubesc, in cele mai multe cazuri, si sunt un fel de certificat de casatorie, neoficial, in lumea bdsm. Nu semneaza nimeni contracte asa cum e descris in carte, “la rece”. Cei care au o relatie D/s si au semnat contracte de genul acesta probabil se simt idignati citind Fity Shades.

    Gata, am tocat-o pe autoare destul. Desi scrise oribile, cartile sunt de asa natura ca nu poti sa le pui jos. Firul epic al povestii e intrigant desi finalul e cam … previzibil.

    Nu stiu cine a tradus cartile in Romania dar “Cele 50 de vicii ale domnului Grey” suna urat. Urat de tot si nu are nimic de-a face cu cartea. “Cincizeci de nuante de gri” sau “Gri in cincizeci de nuante” suna mult mai aproape de adevar.

    Astept filmul. Sper sa fie mai bun decat cartea.

    Like

    • Acum am citit cu atentie dialogul dintre fracdemort si raulalucaxoxo. E amuzant pentru ca va certati degeaba fara a realiza ca unul vorbeste despre mere, celalalt despre pere :))

      Fifty Shades of Grey sau Twilight sunt pentru literatura ceea ce Snoop Dog sau 50 Cent sunt pentru muzica. Ce bolborosesc ei acolo pe trei acorduri nu se poate numi muzica, dar se vinde. Ooooooo, si cum se vinde !
      Eminescu depresivul :), Shakespeare si altii ca ei sunt ca niste mari tenori sau stiu eu, saxofonisti de jazz, care chiar stiu sa cante dar al caror produs muzical nu prea e vandut decat unui mic grup de elitisti care stiu sa aprecieze muzica de calitate.

      Eu consider ca in ziua de azi, in lumea in care traim, avem nevoie de amandoua. Daca ma duc la o petrecere nu vreau sa aud jazz sau Pavarotti. Vreau sa aud 50 cent si sa ma batzai pana nu mai pot. Si daca vreau sa ma relaxez ma duc de exemplu la St.Martin-in-the-fields in Londra la un concert al orchestrei Brandenburg si simt cum mi se face pielea de gaina cand incep sa cante.

      La fel, daca vin obosita de la serviciu dupa o saptamana de munca cu capul, vreau sa citesc ceva simplu, necomplicat si amuzant care sa ma relaxeze. Si iau Fifty Shades. Daca vreau variatiuni pe aceeasi tema dar de calitate superioara iau “Justine” a lui DeSade sau “Under the roofs of Paris” a lui Henry Miller. Aceasta din urma este o carte care ma fascineaza. Nu sunt fan Henry Miller dar apreciez talentul scriitoricesc imens care-l face sa transforme fiecare pagina din pura si uneori dezgustatoare pornografie, in literatura. Lucru pe care E.L.James sau Stephanie Meyers nici in visele lor cele mai frumoase nu l-ar putea face. Dar ele vand. Si in ziua de azi, asta conteaza.

      Deci dragi fracdemort si raluxoxo…. nu va mai certati. Mai bine puneti mana pe tastatura si incercati sa scrieti si voi ceva. Pe mine serios ma bate gandul sa fac asta. Cu siguranta scriu mai bine decat madam James. Nu mi-ar strica 5 milioane de dolari cat si-a luat ea pentru drepturile de autor vandute lui Universal Studios. Ce ziceti ? Ce ati dori sa cititi in urmatorul bestseller ? :))

      Va recomand “Can you keep a secret?” de Katie Collins. Cartea e noua si face ravagii. E numita “the Irish Fifty Shades”. Si e o poveste reala si cutremuratoare. Si mult mult mult mai bine scrisa. O gasiti pe kobo e doar 4 dolari.

      Like

  13. Absolut delicios dialogul intre generatii 🙂

    “Frac”, apreciez genuina preocupare de a arata tinerilor “si altceva”, dar “raluralucaxoxo” e o cauza pierduta incepand cu numele de utilizator 🙂
    Recunosc, nu sunt un om erudit, nu am citit atata cat ar fi trebuit si nici macar cat as fi putut … dar incerc sa imi pastrez capul pe umeri intr-o lume in continua descompunere morala. Si iti inteleg revolta si dorinta de a deschide ochi, doar ca trebuie sa iti alegi mai cu grija “tintele”.

    “Ei nu au avut scriitori precum Creanga,Caragiale sau Eminescu.Au avut scriitori care chiar au revolutionat istoria literaturii”. Adevarul e ca d-ra “xoxoxoxoxo” ar putea avea un loc de cinste intr-una din scrierile lui, e o candidata serioasa la “D-l Goe – varianta feminina si la pubertate” sau la “Coana Efimita, in tinerete”. Raluca, daca nu stii despre ce vorbesc si vrei sa te documentezi inainte de a-mi “zice vreo doua”, vezi http://ro.wikisource.org/wiki/D-l_Goe
    si http://ro.wikisource.org/wiki/Conu_Leonida_fa%C8%9B%C4%83_cu_reac%C8%9Biunea.
    Am glumit, nu e nevoie sa citesti mosi decrepiti, fiindca “In schimb,tu stii raspunsul” 🙂

    Sa zicem ca e de inteles de ce o d-ra ca “raluralucaxoxoxoxoxooxoxo” considera ca “NOI suntem cei care hotaram ce vom citi si ce nu.NOI suntem cei care vrem sa vedem cum gandesc ceilalti,nu VOI.NOI vrem un viitor interesant,nu unul plictisitor care l-ati avut VOI.” Dar Theo, tu pari o persoana culta, educata si sa postezi ceva de genul “Noi cu astfel de carti vom continua pentru ca asa cere piata! Asa cere audienta! Astea prind!” e ca si cum ai spune “noi vom prefera o emisiune de scandal si sex gratis la ore de maxima audienta unei piese de teatru de calitate”/ “noi vom prefera o manea de-a lu’ Guta unui concert de Beethoven” FIINDCA ASA CERE PIATA ! ASA CERE AUDIENTA ! ASTEA PRIND !
    M-as fi asteptat la niste argumente logice, rationale, bazate pe ceva concret … crunta dezamagire.

    In incheiere vreau sa imi cer scuze ca mi-am permis sa folosesc persoana a doua singular in loc de pronumele de politete. Nu am nimic personal cu nimeni, am fost doar teribil de amuzat (pana la un punct) si de trist (de la acel punct incolo) citind “dialogurile” de mai sus. Si sa le multumesc lui “frac” si Ellei, datorita lor am sa economisesc cativa lei si niste ore din viata necitind mizeria …

    Like

  14. Fir-ar a naibii sa fie ea de limba romana astazi si maine cand “cine i-a placut cartea o sa fie fascinat si de asta” !!! Ca la clasa intai, daca va mai amintiti: ” a lu cine e stiloul ?” Cititi Fifty Shades dar nu sunteti in stare sa folositi Dativul din limba materna. Terifiant.

    Like

  15. Daca e sa scrii “a review” macar ar trebui sa traduceti tiltu corect. De unde ati luat voi in Romania titlu asta habar nu am. Vroiam sa il iau sa vad cat de bine l-au tradus in romaneste dar se vede dupa cum au tradus titlu cat de bun a fost traducatoru. Complet dezamagita.

    Like

  16. E o carte excelenta.Am citit-o “fara sa respir”.Nici nu mi-am dat seama cand am terminat-o.Iar daca prima e excelenta celelalte sunt…fara cuvinte.
    Una dintre seriile mele preferate. 🙂

    Like

    • Bună ziua Alexandru, înţeleg că nu ţi-a plăcut de nici un fel cartea şi apreciez foarte mult că ai ţinut să-ţi expui punctul de vedere printr-un comentariu. Eu una am fost încântată de această serie, dar ştiu că şi autoarea se confruntă cu păreri pro şi contra, un lucru la care sunt convinsă că se aştepta:)

      Like

  17. Ella
    septembrie 22, 2012 at 17:29
    multumesc ELLA lucrurile au fost puse la punct
    ai perfecta dreptate cateva citate sunt necesare:

    Din punct de vedere literar cartile mi se par jalnice, groaznice si parca si mama le-ar scrie mai bine.Din punct de vedere sexual cartile mi se par “light”.
    Va dau doua exemple: intrebati orice psiholog, evenimentele petrecute cand un copil are 4 ani nu pot fi atat de puternic infipte in memorie incat sa-i afecteze dezvoltarea in asemenea hal. Cati dintre voi aveti amintiri de la 4 ani ?
    Apoi e vorba de contractul pe care Grey vrea ca Ana sa-l semneze. Contractele D/s exista si se fac intre cuplurile care au o relatie Dom/sub dar nu asa cum descrie E.L.James. Aceste contracte de fac intre oameni care se iubesc, in cele mai multe cazuri, si sunt un fel de certificat de casatorie, neoficial, in lumea bdsm. Nu semneaza nimeni contracte asa cum e descris in carte, “la rece”. Cei care au o relatie D/s si au semnat contracte de genul acesta probabil se simt idignati citind Fity Shades.

    FOARTE BUN COMENTARIU!

    Like

Tell us your opinion...