De ce citesc?


1c62bcd899e2ef57383b340d515d41ecDe ce citesc?

de Theodora P.

Din nefericire sunt prinsă în această fugă după un ideal încât am uitat să mă mai gândesc şi la alte întrebări despre viaţă, dar mi-am amintit involuntar de lucrurile care îmi făceau viaţa atât de dulce înainte. Nu ştiu dacă am uitat sau doar mi-am permis să intru în această stare de latenţă totală, poate amândouă, poate niciuna.

Încă nu am uitat, în schimb, singurul lucru care mă mai ţine totuşi cât de cât aici, undeva prinsă la mijloc între adevărata viaţă şi escapadele mele spontane. Gândesc că sunt mai mult decât eu, gândesc că poate asta trebuie să fie şi atunci îmi permit să mă complac într-o situaţie de uitare totală. Să o numesc letargie? Dar ce pierd? Pierd cunoaşterea de care simt că am nevoie pentru ca sângele meu să se regăsească din nou într-un dans nebun cu adrenalina.

Poate că nu am uitat de fapt, poate să sunt doar claustrată de mediul cotidian care mi-a răspuns corpul zilele astea. Sau poate ştiu ce vreau cu adevărat şi atunci mă las prinsă într-un vârtej care se poate spune că a trecut la un cu totul şi cu totul alt nivel; şi de ce nu? De ce să nu spun un simplu „nu pot”? Pentru că, inconştient, ştiu că pot!

1c8f7eb2124f97f6debec5855a162938

Aşadar întrebarea aceasta şi-a realizat pictura cu atâta măiestrie pe altarul sufletului meu creator încât nu m-am putut abţine şi a trebuit să uit şi să mă regăsească, să îmi amintesc şi să las din nou totul uitării, căci doar suntem fiinţe raţionale, ne trebuie capacitatea de a ne „raţionaliza”!

765eb889db66f653be46c6dd764baecfUn prim motiv pentru care citesc şi consider că şi alţii ar trebui să o facă l-aş putea numi „activitate senzorială de înaltă clasă”! Ţi-ai imaginat vreo dată viaţa? Ai văzut-o? Ai atins-o? Ei bine, ea a făcut-o, te-a simţit, te-a atins şi ţi-a dat un scop. Pentru mine cititul reprezintă un scop. Nu citesc pentru că am nevoie de cuvinte, citesc pentru că îmi place să dau sens cuvintelor! Am găsit motivul acesta atunci când am deschis „Alchimistul” de Paulo Coelho; m-am lăsat purtată într-o lume mundană, dar ale cărei conotaţii aveau în sfârşit sens şi pentru mine. Înţelegeam de acum de ce sentimentele sunt sentimente şi nu simple conotaţii hormonale, atribute pe care le acordam superficial doar anumitor stări sufleteşti. Am învăţat să simt şi nu mă refer doar la acele dureri acute de durere sau dorinţă extremă, ci mă refer la faptul că cititul m-a făcut să gust, să văd, să aud lucruri care nici măcar nu erau lângă mine în acel moment. A fost momentul meu de iluminare senzorială, am fost învăţată de aceste jocuri de cuvinte să fiu parte dintr-un întreg mai mare.

Faptul că am învăţat să remediez această lezare emoţională, m-a condus către cel de-al doilea motiv: la descoperirea absolutului psihologic ascuns sub umbre moarte printate negru pe alb care ştiau cum să îmi dărâme orice dorinţă acută de neştiinţă. Psihologic am fost trecută sub semnul oamenilor care doresc mai mult, sub aripa unor înţelesuri ascunse; am fost din nou învăţată să gândesc asemeni criminalului, să încerc să desluşesc mintea unei creaţii, să văd – chiar şi pentru un moment – măreţia unei fiinţe creatoare! Am învăţat să citesc implicată pentru că numai atunci pot să îmi metamorfozez întreaga minte într-o minge a cărui înţelesuri trebuie încă şlefuite. Cărţile mi-au permis să simt gustul unei creaţii pornite din nimic, să simt cu propriile mele degete trăsăturile unei sculpturi a cărei unduiri nu le-aş fi putut desluşi decât dacă aş fi fost privată de toate celelalte simţuri ale mele. M-am înecat în extraordinar şi am uitat de realitate!

5afb6401094975eeab761d4bc9ddcd22Cel de-al treilea motiv mi s-a imprimat ceva mai târziu, dar înţelegerea lui mi-a făcut mintea să perceapă adevărata valoare abia după o analiză ceva mai profundă, care să îmi ameţească toate celelalte gânduri şi să îmi facă pielea să răbufnească într-o provocare de creare a unor modele, aproximativ – din punct de vedere structural – imposibil de reprodus. Motivul în sine nu percepe extrem de multă atenţie, dar pentru mine a devenit un fel de simbol a cărui existenţă încerc să o conturez în fiecare zi: imposibilul. Faptul că puteam să întâlnesc imposibilul, să îl supun tuturor legilor şi să îl las imposibil de deformat îmi agasa fiecare neuron pus pe treaba de a înţelege. Fizic eram condamnat să privesc imposibilul asemeni unei bariere a cărei alcătuire anatomică nu eram capabilă să o percep, dar am ajuns să îmi dau seama de adevărata valoare a imposibilului. A faptului că devine doar o simplă barieră a cărei importanţă psihică depinde doar de noi. Cărţile au reuşit să îmi zdrobească atât de uşor percepţia precoce a unui sentiment de care mă folosisem de atât de multe de ori.

Un alt motiv pentru care citesc se pot considera chiar cărţile în sine, dorinţa nepăsătoare pe care o trăiesc atunci când simt textura filelor, când îmi las ochii să danseze acest vals, uneori, complicat al cuvintelor, alteori atât de simplist. Plăcerea atât de copilărească de a îmi lăsa olfactivul să fie antrenat într-o luptă pe care nu o pot câştiga niciodată: mirosul proaspăt al cărţilor. Acesta ar fi cel de-al patrulea motiv.

Dorinţa mea ciudată către ascensiune s-a manifestat încă de când eram în gimnaziu şi îmi permiteam să citesc „Crima şi pedeapsă” nu pentru că mi se spunea că este o carte mult prea grea, ci pentru că îmi insufla o plăcere ascunsă de a percepe următoarea mişcare. Aşadar, cel de-al cincilea motiv, poate fi considerat dorinţa mea nebună de proiectare pe altarul creaţiei din sufletul fiecăruia a unei poveşti care să îşi lase mintea să gândească douăzeci de mii de scenarii diferite şi care să nu fie niciodată cel care trebuie. Anticiparea a devenit un factor pe care l-am şlefuit mult mai târziu, dar căruia i-am rămas mereu fidelă. Mi-am permis să îmi ofer o portiţă de scăpare atunci când citesc, mi-am permis să îmi las mintea să gândească altceva în timp ce este atentă şi percepe cu totul şi cu totul altceva, lăsându-mi astfel destul timp să îmi conturez sub un condei imaginar următoarea mişcare pe care să nu o pot valida decât după testul final: sfârşitul cărţii.

ec89ca1a426c1cae3bb5fe251905bc90

Al şaselea motiv: are drept reprezentant legal visele. O percepţie extrasenzorială, o adunătură abruptă de succesiuni de imagini, voci, înţelesuri şi percepţii. Am avut posibilitatea să visez atât de multe lucruri datorită cărţilor. Am putut să visez ceea ce n-am crezut că voi putea niciodată să visez: viaţa. Impactul pe care aceste creaturi fără suflet, fără cord şi fără capacităţi pulmonare evident, au reuşit să îmi inecteze mintea până la ultimul strop de autocontrol pe care l-aş mai fi putut avea. Dezlănţuirea acestor înţelesuri nu a făcut decât să îmi sorească şi mai mult curiozitatea despre cărţi, să îmi lase gustul de stăpânire prematură şi totuşi în ultimul stadiu de dezvoltare de care aş putea să dispun. Vise care mi-au permis să înţeleg, să văd, să gândesc următorul pas al următoarei conexiuni – aproape – abstracte cu viaţa.

Cel de-al şaptelea motiv a survenit în urma unei dureri a cărei capacităţi nu am fost pregătită să o suport. M-am simţit sfărâmată de unele inflexiuni ale acestei generalităţi vagi ce colindă sub numele de Prietenie şi am ratat să văd piedica imensă care mi-a hărăzit-o. Am ales să nu îi permit să cad într-o lume a cărei conotaţii nu aş fi putut să o înţeleg, ba din contră, am făcut alegerea să îmi închid sufletul într-un alt concept. Am realizat că impactul pe care aceste creaturi fără suflet, fără cord şi fără capacităţi pulmonare menţionat anterior a devenit de fapt o închidere într-un alt suflet. Am redescoperit adevărata valoare şi realizare. Am greşit pentru a înţelege, dar am greşit pentru a putea percepe şi descoperi adevărul. Realizabil şi raţional am fost corectă, am făcut o presupunere care m-a călăuzit către o descoperire, dar fantastic şi abstract am greşit. Am căzut pentru a putea să mă ridic mai sus decât eram înainte să ratez o treaptă.

5d7eeedf0ef336eb7dc3fca536cca61aAntepenultimul, motivul cu numărul opt a fost cel care mi-a permis să mă cunosc pe mine însumi. Am realizat cine sunt cu adevărat, ce vreau, de unde plec şi unde vreau să ajung. Mi-a deschis ochii şi mi-a aliniat speranţele, visele, culorile, gândurile, percepţiile, adevărurile, minciunile, trăirile. În câteva cuvinte m-a aranjat pe mine ca om, ca fiinţă raţională percepută raţional de ceilalţi. Am devenit eu însămi un personaj într-o carte pe care o scriu singură, am redenumit viaţa şi am făcut-o carte. Mi-am permis să îmi scriu singură povestea, să îmi dezleg singură misterele şi să atins singură ultima treaptă. Cărţile mi-au trimis ideea, eu doar am şlefuit-o; ele mi-au iniţiat pasiunea, eu doar am lucrat-o; cărţile mi-au adormit mintea şi s-au jucat cu ea de când mă ştiu, eu doar am captat înţelesurile şi le-am eliberat.

Am ajuns, astfel, şi la penultimul motiv, la penultima mea destăinuire, la motivul nouă pentru care am ales că citesc, pentru care am decis să îmi înţeleg lumea. Am ales să citesc pentru a alege să înţeleg, pentru a avea posibilitatea de a spune şi altora ce simt, ce văd, ce cred, ce merită. Am condus această dorinţă ascunsă de a înţelege şi de a fi înţeles la un nivel a cărei acaparare cotidiană nu există, înţelegerea în sine realizându-se doar prin contopirea ta cu aceasta. Vrei să înţelegi, atunci uită-te cu atenţie, deschide ochii şi lasă totul să te năvălească. Trebuie să vezi toate modalităţile, posibilităţile, ieşirile şi intrările înainte să înţelegi.

00ecaec8a12a763ededcb9811e6a83c1Ultimul motiv, dar nu cel din urmă, îmi permite – cred – să ţip de fericire pentru că am ales să citesc. Pentru mine să citesc reprezintă un motiv. Citesc pentru că vreau. Pentru că pot. Pentru că am ales să citesc. Pentru că nu văd o altă cale, pentru că sunt orbită de cuvinte, de poveşti, de acţiuni derulate în propriul meu ritm pe o filă de hârtie a cărui puls pot aproape să îl regăsesc dacă mă concentrez. Aşadar, ultimul meu motiv, ultima mea răsuflare înainte de a da POST se concentrează pe nevoia acută şi subliminală de a citi, pe faptul că CITESC!

Tu citești? Tu simți? Vezi? Auzi? Poți?

Mulțumesc, Librărie online Libris pentru această oportunitate!
Dacă doriți să vă cumpărați cărți deosebite, pe site-ul Libris, librărie online, puteți comanda și cărți online în engleză, pentru a vă deschide orizonturi la care nici nu aţi visat încă!

255 thoughts on “De ce citesc?

  1. Foarte frumos! Îmi place stilul tău de a scrie, și îmi place că ai format o structură, că ai jonglat cu cuvintele și că a ieșit ceva superb! Felicitări, Teo! :*

    Like

  2. Geniala prezentare de ganduri si motivatii. Ma regasesc in intregime in textul tau, parca as fi asternut pe hartie, prin tine, toate determinarile mele in ceea ce priveste acest mod de a trai si de a te raporta existential, la viata actuala. Iti multumesc pt ceea ce ai scris, esti minunata!!!Astept si alte postari.

    Like

    • Multumesc mult Florenta! WOW, se pare ca m-ai lasat tu pe mine fara cuvinte de aceasta data!

      Ma bucur mult ca ti-a placut!

      Apreciez enorm si cuvintele tale superbe!

      Te imbratisez,
      Theo~

      Like

  3. Wow… M-ai lasat fara cuvinte. Sunt total impresionata si emotionat. Felicitari Teo pentru ceea ce ai scris dar si pentru felul in care ai, felul cum ai abordat lucrurile!!! Putini sunt cei care fac astfel de lucruri, si tot putini sunt cei care reusesc sa faca veva bine, iar tu ai facut ceva extraordinar!! :*

    Like

  4. Cum stiam deja, ai cuvintele potrivite la tine mereu ! Imi place ca iti faci timp sa le scrii si sa ne faci sa zambim 🙂 bafta multa, meriti sa castigi :* love<3

    Like

  5. WOW WOW WOW … Primul lucru pe care vreau sa ti-l spun este ca esti geniala . M-ai surprins si de aceasta data cu o poveste coplesitoare , dar in acelasi timp adevarata . Ai reusit sa legi doua parti din viata ta : placerea si vointa , rezultatul fiind in aceasta compunere . Simpla , dar atat de complexa . Al doilea lucru pe care vreau sa ti-l spus este ca aceasta compunere este una uimitoare , deoarece reusesti sa faci oamenii sa le placa CITITUL , ceea ce este un mare lucru . Iar al treilea lucru pe care vreu sa ti-l spun este ca TE IUBESC PRINTESA :*

    Like

    • Multumesc scumpetea mea mimca! Si eu te iubesc! :* Si uite ca am spus-o sa o stie tot internetul :))

      Apreciez ce mi-ai scris, enorm! Imi faci zilele mai frumoase, baby :*

      Te pup :***

      Like

  6. Pe lângă faptul că mi-ai citit gândurile:)) nu ştiu ce-aş putea să mai spun. Sunt de acord cu tine în tot ceea ce ai spus şi îţi ţin pumnii pentru că meriţi să câştigi!>:D< Foarte bine redactat totul, ca de obicei talentul îşi spune cuvântul!:*

    Like

  7. Teo draga mea, te felicit pentru ca mi a aratat din nou de ce citesc , simt , aud , pot :).
    De ce cu fiecare carte citita ma transpun in poveste si traiesc prin ochii personajelor .
    Pt toate astea iti multumesc. Genial articolul. Kissess

    Like

  8. Cu cativa ani in urma, am comentat malitios, pe o retea de socializare mai discreta, faptul ca nu inteleg cum pot unii sa-si puna ‘cititul’ ca hobby pe profil. Adica ‘cititul’ pur si simplu – nu ‘cititul de carti’, nu ‘lectura’, nu ‘decriptarea unui limbaj alfabetic’… Subiectul a strans o sumedenie de comentarii, am pierdut niste friends, am castigat unii noi etc. – dar nimeni n-a reusit sa-mi furnizeze o argumentare coerenta. Deabia acum am inteles de ce: pentru ca pot !

    Like

    • Dragul meu Lucian,

      Mereu un introvertit al cuvintelor! Ma bucur foarte mult ca eu am fost cea care ti-a dat un asemenea raspuns! Apreciez enorm faptul ca esti alaturi de mine!

      Pupici

      Like

  9. Teo, îmi pare rău ca nu am putut să-ți spun mai devreme cat de mult mi-a plăcut ce ai scris. In primul rand, vreau să-ți spun ca ingenioasele tale cuvinte au fost primul lucru pe care l-am citit de dimineață și ,bineînțeles, mi-au luminat ziua, dar din nefericire se pare ca oamenii au uitat, din diverse motive, plăcerea și relaxarea pe care le oferă o carte. In al doilea rand, vreau sa te felicit( nu mai știu moduri în care sa te felicit pentru ce ai scris) pentru cuvintele potrivite și pentru rezultatul final, care este un lucru nemaipomenit! Te pup și mult succes!

    Like

    • Iti multumesc foarte mult scumpa mea pentru cuvintele geniale pe care mi le-ai oferit! Apreciez ca ti-ai facut timp si pentru ca mi-ai inseninat ziua!

      Te pup!

      Like

  10. Daca citesc?Hm..da. spun mandra ca imi place sa evadez din lumea de ‘afara’ citind.Imi place sa ma identific cu personajele cartilor pe care le citesc,imi place sa le simt sentimentele si sa mi-le imaginez.Uneori sunt atat de prinsa de ceea ce citesc incat intreaga oboseala imi dispare si vreau cu disperare sa citesc si urmatorul capitol,si urmatorul capitol apoi urmatorul si tot asa..

    Like

  11. Felicitari, Teo! Sper ca niciodata sa nu abandonezi principiile frumoase pe care le-ai evocat. De asemenea, nadajduiesc ca vei fructifica talentul pe care il ai. Mi-ar fi foarte drag daca peste ani m-ai invita la lansarea unei carti scrise de tine. Te imbratisez.

    Like

    • Diana,

      Apreciez enorm ca ma sustii! Sper si eu sa imi lansez una dintre carti, macar una :)), dar asta momentan nu depinde de mine!

      Multumesc pt cuvintele frumoase si pentru ca existi! Esti o fata extraordinara si pentru asta multumesc!

      Imbratisari!

      Like

  12. De ce sa citesc? Este o intrebare foarte simpla , dar la care foarte multi dintre noi nu pot să raspundă.Sper ca aceste cuvinte scrise de tine sa le dea oamenilor încă un motiv în plus pentru a citi o carte. :*

    Like

  13. Sublim…nu am cuvinte ca sa pot exprima ceea ce am citit in fapte reale…o adevarata capodopera, Theo ma surprinzi mereu cu stilul si pasiunea cu care te dedic…esti un suflet de autor si om initiat in tainele cunoasterii superioare. Imi face placere oride cate ori vizitez blogul sa citesc ceea ce scris si postat…eu iti urez toate cele bune si tino tot asa…pupici.

    Like

    • Dragul meu, ca de fiecare data, iti place sa ma ridici in slavile cerului! Nu stiu daca merit, dar stiu ca trebuie sa iti multumesc din suflet pentru ca stii mereu cum sa ma faci sa zambesc si pentru ca esti alaturi de acest blog al nostru!

      Te pupic!

      Like

  14. Exprimarea ta m-a lasat uimita si ma regasesc si eu, in totalitate, in aceste cuvinte. Sper sa castigi . Iti tin pumnii! :*

    Like

  15. Un eseu foarte reusit. “M-am inecat in extraordinar” – putini scriitori ar fi putut-o spune la fel de bine, bravo. GRR Martin spunea ca un om care nu citeste traieste o viata, unul care citeste traieste o mie de vieti. Adevarat. In ceea ce ma priveste, citesc nu pt a trai alte vieti, ci pt a invata cum trebuie sa o traiesc pe asta, si pt a o trai simultan in toate perioadele de timp de la crearea Universului pana la extinctia acestuia. Citind, nu pierzi nimic, dar castigi totul. Cu singura conditie de a alege nu numai sa citesti, ci si ce anume sa citesti. Not Everything Dies.

    Like

    • Nici nu ştiţi cât de fericită mă face acest comentariu! Mulţumesc din suflet pentru că aţi citit ceea ce am scris eu! Un adevărat scriitor!

      Vă mulţumesc!

      Like

  16. Teo, îți doresc succes. Motivele tale sunt mai mult decât suficiente ca să facă pe orcine să se apuce de citit. Mulțumesc pentru vizita pe blogul meu. Mi-ar fi plăcut să îmi lași un titlu de carte. Pentru biblioteca mea virtuală. Poate te întorci. Mi-aș dori și o carte de la tine pe raft.

    Like

  17. “Cu cine sa vorbesti daca simti nevoia…si mai ales daca acum nu este nimeni langa tine?Nu poti decat sa atingi corpul rece al stiloului si sa ii dai bataie in stilul metaforic pe care il folosesti.Vrei,nu vrei,toate se vor sfarsi candva,insa nu atat cuvintele,cat ecoul lor,va ramane imprimat in suflete.”

    Felicitari!Ai reusit sa realizezi o lucrare exceptionala.Imi place ceea ce am citit aici,lucru care m-a facut sa imi dau seama cu cata pasiune si dedicare ai scris.Ma bucur ca inca mai exista persoane care scriu asemenea randuri.Pot spune ca placerea de a citi este un privilegiu pentru cei care inteleg vastul literaturii.Literatura este o arta cu care nu se delecteaza prea multa lume.Totusi,cei care o fac,traiesc viata fiecarui personaj in parte.
    Mult succes!Te pup

    Like

    • Anca pur si simplu mi-ai facut inima sa pulseze de doua ori mai repede! Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru faptul ca ti-ai facut putin timp sa citesti ce am scris eu!

      Multumesc! Te pup

      Like

  18. Theo, mă bucur foarte mult că mai există tineri talentaţi în România te rog frumos să nu te opreşti din scris. Sper să câştigi acest concurs şi sinceră să fiu rândurile mele sunt de prisos în faţa talentului tău!:)

    Like

    • Monica, îţi mulţumesc mult de tot pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ai oferit! Le apreciez şi sper din toată inima că le-ai simţit şi tu pe ale mele, aşa cum le-am simţit eu pe ale tale!

      Mulţumesc!

      Like

  19. Mă înclin în faţa talentului tău! Extraordinar post scumpo. Nu am mai citit de ani pentru că nu-mi permite timpul, dar e cel mai minunat sentiment să te pierzi pur şi simplu într-o carte şi să vrei să nu se mai termine extazul, pe care-l simţi alături de băieţii perfecţi, care numai în cărţi există:))

    Like

    • Ioana, îmi pare rău să aud că s-a pierdut timpul pentru lectură, dar gândeşte-te că poate după acestă postare o să îţi faci puţin de timp pentru un alt suflet!

      Te pup

      Like

  20. Theo eşti o adevărată revelaţie pentru tinerii, care sunt mai interesaţi de ultimul model de Iphone sau Samsung. Eşti un model pentru ei şi trebuie să continui să scrii, indiferent de şansele, pe care le ai de a fi descoperită, trebuie să continui să scrii!

    Like

    • Natalia eu îţi mulţumesc pentru că ţi-ai făcut timp să citeşti şi să treci pe aici! Mă bucur că te-am atins cu o parte din sufletul meu!

      Pupici

      Like

  21. foarte drumos ce ai scris tu aici! surprinzator faptul ca exista oamenii care mai scriu din si mai citesc din placere. chiar mi-a placut si as vrea sa mai citesc lucruri scrise de tine.

    Like

    • Ale, îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase!

      Nu pot decât să îţi recomand una din cărţile mele. Le găseşti mai sus la Theo’s Books 🙂 Enjoy!

      Pupici

      Like

    • Alina, eu îşi mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Mă bucur că ţi-a plăcut! Şi mă bucur şi mai tare că asculţi Skrillex!

      You go girl!

      Pupici

      Like

    • Marina mă simt flatată şi, bineînţeles, extraordinar de bine în acest moment! Mă bucur că am reuşit să fac asta! Mă bucur că te-am atins într-un fel sau altul!

      Te pupic!

      Like

  22. Eh, asta da talent cu caru felicitari Theo! Sti cum sa spui lucrurilor pe nume si cum sa faci omul sa-ti soarba cuvintele bravo!

    Like

  23. Iti multumesc pentru minunata incursiune in lumea lecturii, la care mi-ai oferit sansa de a asista:) randurile tale au fost “magice”!

    Like

  24. Foarte frumoasa compunerea! Imi place ca ai dezvoltat motivele si fiindca sunt o cititoare pot sa spun ca ma regasesc in unele dintre ele. Succes in concurs! 🙂

    Like

  25. Extrem de matur gandita aceasta postare! Felicitari! Mi-a placut foarte mult! 🙂
    Sa patrunzi in lumea cartilor inseamna sa te desprinzi de cotidian, de stres, de toti factorii care iti ingruneaza dorinta de a mai spune: Sunt om si pentru ca sunt om, sunt simplu!Este extraordinar ca inca mai exista oameni care se bucura de lucrurile simple: bucuria de a deschide ochii dimineata, a vedea lumina soarelui si a zice :Da, azi este o zi perfecta si pot sa profit de tot timpul pe care il am, sa ies in parc si sa citesc, sa fac precum face Harry Potter de fiecare data cand ajunge pe peronul 9 si 3/4, sa patrund intr-o lume necunoscuta, de care sunt sigura ca e mai buna decat cea in care traiesc si sa ma confrunt cu placerea de a sti ca pot sa traiesc in doua lumi in acelasi timp.Fizic sunt prezenta aici, langa “roboteii” care isi traiesc viata mecanic si pur biologic, spiritual insa zburd de fericire pe meleagurile unui univers nou pe care pot sa mi-l creez singura imaginandu-mi, exact cum ai zis si tu, sute de mii de scenarii si astfel eu sunt propriul meu regizor si de fiecare data cand citesc pot sa imi creez filmele dupa bunul plac.

    Like

    • Diana,

      Foarte frumoase cuvintele tale! Asa ma simt si eu atunci cand pun mana pe o carte. Ma simt pur si simplu integrata in ea, daca nu sunt eu personajul principal atunci cu siguranta sunt un observator-obiectiv al unui taram ce mi se arata!

      Frumoase cuvinte!

      Pupici

      Like

  26. wow! M-ai lasat fara cuvinte, de mult timp nu am mai citit un articol atat de bine structurat care sa transmita atatea sentimente. M-ai luat din camera mea si m-ai plimbat prin toate amintirile mele legate de carti si povesti si apoi m-ai lasat cu grija inapoi. iti multumesc pentru asta si desi stiu ca ai mai auzit asta esti absolut geniala!
    Felicitari! te pup!

    Like

  27. Teo ma bucur ca,in ziua de azi,cand cei de varsta ta,varsta noastra,nu stiu decat cum sa se plictiseasca mai bine sau sa gaseasca metode noi pentru timp pierdut ,exista si tineri frumosi,ca tine,ce stiu sa sfideze generalilatea ce tinde sa formeze o “regula” nedorita!
    Bravo!:*

    Like

    • Diana,

      Iti multumesc enorm pentru cuvintele frumoase scrise aici! Le apreciez si sunt de acord cu tine! Pacat ca mai suntem atat de “putini”, dar totusi nu suntem “pierduti”, ne regasim cu fiecare pagina citita, ne simtitm cu fiecare cuvant caruia ii dam glas!

      Multumesc! Te pup

      Like

  28. Fiecare carte e ca o harta a unei comori. Doar noi stim sa o descifram si sa o intelegem, in conditiile in care pentru fiecare dintre noi capata o semnificatie aparte. O carte nu este o comoara. Nu este o destinatie. Este un drum pe care noi il parcurgem pentru a intelege, pentru a descoperi… pentru a ne descoperi, reflectandu-ne personalitatea in povestile imaginate de autor. Cartile sunt drumul nostru… catre noi.

    “Am devenit eu însămi un personaj într-o carte pe care o scriu singură, am redenumit viaţa şi am făcut-o carte. ” – foarte frumos spus, Teo.

    Like

    • Andrei, fiindu-mi prieten din copilarie ma cunosti, ma stii si poate ca niciodata nu m-ai vazut in pozitia de scriitor, dar asa cum am spus, fiecare isi face singur destinul, nu trebie asteptata o sclipire de ultim moment, ci creata!

      Ma bucur ca ti-a placut ceea ce am scris, ma bucur ca te-ai regasit in randurile acestea, dar mai ales ma bucur ca ai avut o conexiune cu randurile scrise!

      Te pup

      Like

  29. Traiesc pentru ca citesc,cred ca se potriveste bine la tot ce ai scris in aceasta postare. Alchimistul e cartea care mi-a intors lumea cu talpile in sus si mi-a aratat-o in alta lumine,unghi,spuei cum vrei.
    Mi-a facut placere sa citesc acest articol

    Like

    • Danny,

      Multumiri sincere pentru cuvintele frumoase! Alchimistul a fost ce-a de-a doua carte care mi-a schimbat punctul de sprijin. Asa ca inteleg si stiu foarte bine cum te simti!

      Te pup

      Like

  30. Foarte frumos articolul tau Theo chiar m-ai facut sa ma gandesc la motivele mele pentru care ar trebuii sa citesc si iti multumesc pentru asta!

    Like

      • Pai am cateva motive, in primul rand cititul te ajuta sa-ti dezvolti alte perspective sa deschizi usi care altfel sunt inchise, in al doilea rand daca citim ne ajutam vocabularul sa infloreasca si in ultimul rand cititul te face sa cunosti noi tipologii de persoane!

        Pup:*

        Like

  31. Am ajuns la o varsta la care imi e foarte greu sa mai citesc dar nu stiu imi este foarte dor de acest hobby, pe care si eu il practicam odata acum mult timp, abia astept sa-mi mai gasesc ceva timp pentru a citi.

    Like

    • Si eu sper la fel Florin! Merita sa te dedici unei carti bune ca sa scapi din cotidian, dar merita si mai mult sa traiesti o carte buna! Sper sa revii la citit, macar ocazional!

      Te pup

      Like

  32. Theo, asa cum spunea si sotul meu mai sus am ajuns la o varsta, la care nu putem sa ne mai bucura de aceste hobbyuri, care odata erau atat de placute si necesare. Acum din pacate nu ne mai ramane decat sa ne influentam copii sa citeasca, cat inca mai au timp. Ma bucur ca mai exista tineri ca tine Theo, ai nota 10 din partea mea!

    Like

  33. Scumpa mea Theo, daca si nepotii mei ar fi la fel ca tine as sta linistita atunci, dar din pacate se pare ca aspiratia lor spre lectura nu vrea sa-si faca simtita prezenta decat atunci cand vine vorba de reviste stupide cu fel si fel de fete care mai de care mai despuiate si reviste despre sport. Sunt adolescenti stiu, dar mi-ar placea sa poata citi mai mult, sa-si doreasca sa citeasca, dar deocamdata nu o dau de cap cu ei…asta e.

    Like

  34. Ca şi iubitor al oricărui mediu care presupune creaţie (literară, vizuală, grafică sau audio), trebuie să spun că sunt încântat de fiecare dată când văd că acesta este apreciat şi că încă mai există persoane care ştiu cum să le aprecieze. La momentul actual nu mai sunt multe persoane care apreciază literatura. Felicitări Theo, atât pentru dragostea ta faţă de carte, cât şi pentru cuvintele frumos alese să ilustreze acest lucru.

    Like

    • Kitten, ca de fiecare data stii sa ma faci sa ma simt bine!! ❤

      Merci ca ti-ai facut timp sa citesti si merci ca mi-ai reamintit de ce imi esti cel mai bun prieten :*

      Like

  35. Theodora, în primul rând doresc să-ţi spun că eşti o persoană extraordinară şi asta se vede din felul în care scrii exact ceea ce simţi. În al doile rând motivele tale sunt şi motivele tale pentru care citesc. Îţi mulţumesc pentru că mi-ai oferit ocazia să simt ceea ce simţi tu, mulţumesc!

    Like

  36. Theodora, chiar dacă fiul meu are doar 15 ani şi nu prea este atras de lectură sper ca într-o zi să reuşască să fie măcar 5% atât de pasionat de cărţi ca tine. Măcar 5% din dragostea ta faţă de lectură să-i fie insuflată de cineva. Felicitări! Un articol excelent!

    Like

  37. Dragă Theo,

    Dă-mi voie să-mi scot pălăria în faţa ta! Cuvintele tale sunt pline de sinceritate şi de dragoste faţă de lectură. Nu am mai văzut un asemenea copil, care să fie atât de pasionat de lectură precum eşti tu. Nu renunţa la scris eşti un talent şi un exemplu numai bun de urmat pentru toţi adolescenţii din România!

    Like

  38. Theo, ai un articol excelent, care sinceră să fiu merită publicat într-o revistă pentru că este excelent. Meriţi să câştigi scumpo!:*>:D<

    Like

  39. Theo eu din pacate am sunt in aluatul cotidian daca pot spune asa. Lucrand la o companie, care solicita 90% din mine, nu am cum sa mai si citesc din pacate, iar fetita mea de 5 anisori nu e prea incantata de lectura momentan. Poate cand va creste mai mare:) motive excelente, bravo!

    Like

  40. Ceau Theo :*… A trecut ceva vreme :). Esti o cititoare devotata, iar pentru asta meriti sa castigi concursul, ca si multii altii, bineinteles…Doar ca tu, spre deosebire de altii imi esti draga si tineam neaparat sa iti citesc motivele pentru care citesti- apropo de ele, sunt maiestrale-… Iti doresc multa bafta Theo si sper din suflet sa castigi. Meriti !!!

    Like

    • Netty!!!!! OMG! Doamne de cand n-am mai vorbit! Imi e dor de tineeeee :(((

      Iti multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase! Doamne cat imi este de dor de tineee :*

      Te pup :***

      Like

  41. Felicitari ! Articolul suna foarte bine.. Nu pot decat sa iti doresc mult succes in a-i determina si pe ceilalti sa creeze o punte de legatura cu aceasta lume fascinanta a cartilor ! Te pup !

    Like

  42. Teooo…Miss you girl…Nu ne-am mai auzit de mult, felicitari pentru articol nice, very nice; se vede ca iubesti “sportul” asta prin felul cum scrii si descrii experienta asta. Si eu sunt indragostita de citit insa tu esti de-a dreptul “dependenta” cred de asta. Meriti cu adevarat sa castigi si nu doar atat cred ca meriti respectul tuturor pentru ceea ce faci si pentru felul cum vezi lucrurile. Love you Pitty….cred ca stii tu care piti :* >:D<

    Like

    • Buna scumpa mea!!

      Doamne de cand nu ne-am mai auzit! Imi este foarte dor de tine! Sper ca esti bine si iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ai spus! NIci nu stii cat inseamna pentru mine! Multumesc!

      Te pup, fosta-colega-de-banca a mea 🙂

      Like

      • A trecut mult timp, foarte mult…sunt foarte bine sper ca si tu esti la fel…anii te-au schimbat in bine, vad asta dupa felul cum scrii..esti foarte talentata, mereu ai fost si tu stii asta. Imi este foarte dor de tine. Love you
        Te pup dulce si te imbratisez cu drag 😀

        P.S: Poate reusim sa ne vedem odata la o cafeluta, sa mai depanam amintiri

        Like

      • Te caut pe facebook ce zici?…si iti las numarul meu de telefon acolo…Cred ca e cel mai bine asa. Te pup :*

        Like

  43. Felicitari! Articolul este captivant, iar felul in care ti-ai exprimat propria opinie despre acest subiect aduce un plus de originalitate! Bafta in continuare! Te pup!

    Like

  44. Si eu ma numar printre cititorii de carte. Recunosc ca la inceput nu m-a captivat chiar asa de mult cititul. Nimeni nu imi explicase motivele pentru care este bine sa fac asta. Dar, cu timpul, le-am descoperit singur. Ma bucur ca motivele noastre pentru care rasfoim o carte sunt cam aceleasi.

    Like

    • Vlad,

      Ma bucur tare mult ca te-ai regasit in motive, ca o parte din tine s-a transformat o data cu o parte din mine 🙂

      Iti multumesc si pentru cuvintele frumoase! Pupici

      Like

  45. Frumos de tot, mă regăsesc şi eu în motivele tale.
    „activitate senzorială de înaltă clasă”- nici că aş fi putut să o spun mai bine!
    Mult succes!

    Like

    • Iti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, pentru “pierderea” ta intre pagini si pentru ca stii ce inseamna sa citesti o carte! Te pupic

      Like

  46. superb, deci pot spune ca acest articol mi-a redat pofta de a citi si mi-a aratat de ce este atat de important sa te pierzi in continutul unei carti !

    Like

  47. Ispita conceptelor, delirul cuvintelor nestapanite, privilegiul zeilor ganditori si simtitori…:) Go. Teo ! Complexitatea ariilor pe care le atingi printr-o simpla intrebare este deopotriva o masura a inteligentei si o dovada a imaginatiei nemasurate. Succes ! 🙂

    Like

Tell us your opinion...