Recenzie: Tronul de Cleştar by Sarah J. Maas


by Sarah J. Maas, Cristina Barbu (Translator)
O INIMĂ DE GHEAŢĂ.
O VOINŢĂ DE FIER.
FACEŢI CUNOŞTINŢĂ CU ASASINA.
FACEŢI CUNOŞTINŢĂ CU CELAENA SARDOTHIEN.
FRUMOASĂ.
UCIGĂTOARE.
CU UN DESTIN MĂREŢ.
În întunecatele şi mizerabilele ocne din Endovier o fată de optsprezece ani îşi ispăşeşte o condamnare pe viaţă. Ea este o asasină, cea mai bună din breasla ei, dar a făcut o greşeală fatală. S-a lăsat prinsă. Tânărul căpitan Westfall îi oferă o ieşire: libertatea în schimbul unui uriaş sacrificiu. Celaena trebuie să-l reprezinte pe prinţ într-o competiţie până la moarte – luptând cu cei mai talentaţi hoţi şi asasini ai ţării. Indiferent dacă rămâne în viaţă sau moare, Celaena va fi liberă. Indiferent dacă câştigă sau pierde, ea îşi va descoperi adevăratul destin. Dar va putea să se înmoaie inima ei de asasin?
 

Gândurile mele (Theo):

 

M-am îndrăgostit de cartea asta de multă vreme, dar n-am avut curajul de a o deschide până acum de teamă să nu mă pierd şi asta nu din cauza rândurilor scrise apăsător de bine, ci din cauză că mi-a fost teamă să nu îmi placă prea mult şi să stau la rând pentru volumul doi. Din fericire am avut totuşi obsesia de a-mi lua inima în dinţi şi am încercat-o! Ce pot spune? Fantastic!

Uneori te găseşti fără cuvinte să exprimi sau să imprimi pe o foaie albă unele gânduri sau idei despre ceva ce ţi-a plăcut foarte mult pentru că te poţi afla în ipostaza de a nu ilustra perfect tot ceea ce se întâmplă şi atunci trăieşti cu senzaţia sau impresia că uiţi să menţionezi ceva trivial/existenţial şi totul s-a dus de râpă, dar sper să nu fie cazul acum.

Personajele, sunt construite după un tipar extrem de bine conturat, aproape că uneori am uitat să mă mai gândesc la ele doar la simple personaje, ci să încep să le asociez chipuri acelor rânduri care îmi dădeau impresia că sunt acolo. Nu ca şi parte omniscientă, ci ca şi parte activă, gata să sar în ajutorul eroinei ori de câte ori se afla la ananghie şi pentru asta trebuie să mulţumesc atât autoarei pentru că a creat aşa ceva, cât şi traducătoarei pentru că a reuşit să transforme totul atât de palpabil chiar şi în română.

Nu de cele mai multe ori am găsit cărţi care să fie traduse atât de perfect, şi nici de cele mai multe ori nu m-am pierdut atât de repede în rândurile unei cărţi, dar despre asta o să vorbim mai târziu.

Totul începe în minele de sare din Endovier, unde sclavi de pretutindeni, criminali sau oameni care au încălcat legea erau aduşi pentru a fi biciuişi şi puşi la muncă pentru rege. Un chin crunt, necruţător pe care nu mulţi l-ar fi putut suporta dacă nu ar fi avut un gând în minte: să evadeze cu orice preţ şi să reuşească să se răzbune.

Dar chiar şi pentru cel mai mare asasin al Adarlanului această sarcină pare aproape imposibilă şi chiar şi este atunci când aceasta reuşeşte ajungă atât de aproape de zidul evadării ei… dar totul se opreşte când planul ei se spulberă asemeni acelor seminţe de păpădie în briza rece de toamnă. Un apus, aduce cu el mereu speranţa unui nou răsărit, aşa că nici asasina noastră nu se dă bătută!

Celaena Sardothien este cel mai mai mare asasin pe care Adarlanul l-a văzut până acum, dar într-o întâmplare nefericită aceasta este capturată de regele Adarlanului şi închisă pe vecie în minele de sare. Şi cu toate acestea se iveşte şi ziua în care Celaena este scoasă din nou în briza aerului de afară, în faţa soarelui atât de vechi, în faţa nimănui altcuiva decât a prinţului moştenitor Dorian.

Acesta îi face o propunere pe care nici măcar un asasin lipsit de căldura soarelui pentru atât de mult timp nu poate să o refuze. Acesta îi oferă şansa de a deveni Campionul regelui pentru patru ani, după care îşi va putea recăpăta libertatea. Gustul unei vieţi fără nicio restricţie aproape că se simte pe braţele şi mâinile muncite ale asasinului, viaţa fără nicio povară aproape că se află deja în ziua următoare.

Aşa, Celaena acceptă oferta prinţului moştenitor. Drumul înapoi spre Adarlan nu este uşor, fiind ţinută sub observaţie măruntă chiar de către Căpitanul Gărzilor – Chaol. Îngrădirea ei este evidentă pentru aceasta, dar gândul la libertate îi dă puterea de a nu îi anihila pe cei care avuseseră nesăbuinţa de a o scoate din cel mai bine păzit loc din lume.

Şi poate că în calea ne-evadării ei din şatra prinţului se datorează curiozităţii ei excesive de a ştii în ce constă această competiţie pentru a deveni Campionul celui care a reuşit să o subjuge. Poate că planurile nu mai sunt de acum la doar o aruncătură de zar, poate că zarul chiar a fost aruncat de mult şi acum se aşteaptă specificarea unui câştigător evident.

Dar atunci când lupţi cu cei mai răi criminali şi asasini din lume, totul i-a o întorsătură grea. De acum Celaena nu numai că trebuie să afle cine îi ucide pe ceilalţi competitori, dar trebuie să se şi ferească. Şi când în această lume domnită odată de Fae, magia a fost interzisă, câteva semne mitice şi pline de magie Fae tind să strângă atenţia, mai ales când sunt atât de vizibile şi gata să distrugă orice.

Şi nu numai aceste lucruri devin un atu, cât şi infatuarea unui prinţ încă mult prea sălbatic pentru propriul său regat şi faptul că însuşi Căpitanul Gărzilor găseşte un loc în sufletul său pentru aceasta. Darcărţile nu au fost încă aruncate, toţi au încă faţa plină de inexpresivitate care se prelinge în monologuri lungi şi neîntrerupte de altceva în afară de liniştea surdă a unui castel de sticlă.

Prieteniile se ivesc din locuri încă nebănuite, iar eroina noastră reuşeşte să schimbe destine întregi prin simpla ei prezenţă! Locuri necesită explorare, oameni care tânjesc să fie schimbaţi şi analizaţi, personaje gata să facă totul pentru ca adevărul să iasă la iveală şi spirite pregătite să lupte pentru adevăr chiar dacă pedeapsa finală îi aşteaptă: dispariţia definitivă.

Cartea aceasta îţi va face pielea de găină, te va transporta în locuri mitice şi totuşi încă nescrise, te va da într-un carusel de unde nu ştii dacă la linia de sosire te aşteaptă un final fericit sau un final care să îţi umple ochii de lacrimi.

Judecă, dar gândeşte mai bine de două mii de ori înainte să fac un pas. Calculează-ţi fiecare expresie, distruge totul fără să atingi nimic, reuşeşte să aduci totul în pragul disperării fără să fii prins. Dar cel mai important, luptă de parcă ziua de mâine nici nu ar exista pentru că într-o lume în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării, sângele albastru face diferenţa. Dorinţa, pasiunea, eviscerarea clară a emoţiilor te va aduce acolo unde nu ţi-ai permis niciodată să pătrunzi de teamă că vei fi sfârtecat cu atât de multă generozitate încât vei considera că mâinile tale sunt de acum pătate cu rândurile scrise cu atât de multă patimă.

Eşti parte din ceva ce nici măcar nu cunoşti, dar vei continua să citeşti. Vei continua să te transcrii în poveste de parcă a fost mereu acolo un loc liber care să te primească. Tu eşti povestea, dar cu toate astea povestea eşti tu.

Mulțumim sponsorului nostru Librărie online Libris!


 


 


Dacă doriți să vă cumpărați cărți deosebite, pe site-ul Libris, librărie online, puteți comanda și cărți online în engleză.


Advertisements

One thought on “Recenzie: Tronul de Cleştar by Sarah J. Maas

  1. Pingback: Diamantul de la miezul nopţii (Tronul de cleştar #2) de Sarah J. Maas « Damon's Reading Club

Tell us your opinion...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s