Recenzie: Starters (Starters #1) de Lissa Price


Starters (Starters #1)
by Lissa Price

O fată trebuie să facă o alegere cumplită.
Părinţii ei? Morţi.
Fratele ei? Bolnav.
Salvarea? Este posibilă… Cu preţul de a fi altcineva!
În cine poate să aibă încredere?
În nimeni.

Bine aţi venit într-un Los Angeles al viitorului!
Un război biologic a decimat polulaţia de vârstă medie. Au supravieţuit doar cei care apucaseră să fie vaccinaţi: tinerii şi bătrânii.
Callie, în vârstă de şaisprezece ani, descoperă Banca de Corpuri unde adolescenţii îşi închiriază trupurile adulţilor înstariţi ce îşi permit luxul de a redeveni tineri.
Dar neurochipul ei funcţionează greşit, iar Callie ajunge să afle lucruri pe care nu trebuia să le ştie şi ia cunoştinţă de planul diabolic al Băncii de Corpuri…

 

 

 

Gândurile mele (Theo): „Starters” nu este genul de roman „distopian” obişnuit; este mai mult un fel de punct de vedere asupra anumitor evenimente care sunt atât de bine descrise încât eşti absolut convins că trăieşti, simţi şi eşti una cu personajul.

Totul începe după ce un război interminabil şi sângeros a şters e pe faţa Pământului pe oricine avea între douăzeci şi şaizeci de ani. Datorită războiului de acum oamenii au o viaţă de aproximativ două sute de ani. Dar când întreaga planetă a fost distrusă, iar în viaţă au mai rămas doar copii şi bătrânii, cum poţi să supravieţuieşti?

Callie nu e frumoasă, nu e îngrijită şi nici nu este sora perfectă, dar încearcă să supravieţuiască alături de fratele ei de şapte ani şi prietenul lor cel mai bun Michael. Tot datorită războiului copii ai căror părinţi sunt decedaţi şi nimeni nu ăi „revendică” atunci aceştia sunt luaţi de guvern, dar nu toţi sunt de acord, aşa că eroina noastră atunci când află de moartea părinţilor ei îşi ia fratele şi fug. Se ascund în diferite clădiri abandonate, clădiri goale, clădiri care să le ofere libertatea de a alege. Mereu cu gândul la fugă şi la mâncare, Callie îşi dă seama că are nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi putea proteja fratele şi pentru a putea avea grijă de el.

Aşadar, Callie se hotărăşte să meargă la bancă. Iniţial ai crede că vorbim de o bancă normală, unde oamenii fac împrumuturi, credite ipotecare, aberaţii financiare. Ei bine, nu. Vorbim despre o bancă unde Callie îşi va putea închiria corpul altora. Şi nu vorbim nici de prostituţie, vorbim de un cip inserat în creierul lui Callie pentru ca cineva care doreşte să fie din nou tânăr, să poate ajunge în corpul lui Callie. Adică, pe scurt, unul dintre bătrâni vrea un corp nou şi tânăr? Nicio problemă, se poate rezolva pentru o sumă de bani.

Deşi la început adolescenta este retincenţă, ştie că are nevoie de bani şi ştie că ar face absolut orice pentru a avea grijă de fratele ei. Astfel, atunci când sunt aproape prinşi în ultima lor ascunzătoare Callie decide că nu mai poate aştepta, aşa că semnează contractul şi este pregătită să fie folosită. Primele două transferări sunt în decurs de o zi, apoi trei zile, dar ultima transferare şi cea mai importantă o să dureze o întreagă lună.

Se simte înşelată, dar nu are dreptul să se împotrivească datorită faptului că a semnat un contract, iar acum este atât de frumoasă. Înainte a ţi se permite să fi folosit, compania te făcea frumoasă, îţi îndepărta orice cicatrice sau orice lucru inestetic la tine. Dacă până atunci pe timpul transferurilor Callie se trezea ca şi când ar fi avut un somn lung şi odihnitor, de data aceasta se trezeşte în mijlocul transferului, într-un club fără să aibe habar cine era în corpul ei înainte.

De aici începe o adevărata muncă de detectiv. Eroina noastră trebuie să afle cine este cea care îi ocupa trupul, ce dorea să facă cu ea şi cum dovezile se adună, Callie îşi dă seama că este contra cronometru. Înşelătorii şi lucruri din ce în ce mai negre se adună pe capul acesteia. Scamatorii şi oameni care nu ar trebui niciodată crezuţi se fac ascultaţi.

Lucrurile iau o amploare din ce în ce mai mare pe parcurs ce citeşti cartea. Eşti prins pur şi simplu în mrejele ei atât de tare încât simţi pasiunea autoarei, dar şi pasiunea şi ferocitatea personajelor. Un roman atât de frumos scris şi plin de aventură. O lectură în care, sincer, nu ai când să te plictiseşti pentru că nu este loc de plictiseală.

Va reuşi oare Callie să găsească firul care să o conducă la sfârşitul misterului? Îşi va salva ea fratele, pe Michael? Va găsi ea cuvinte pentru Blake sau vor fi doar vorbe aruncate în vânt? Voi ce credeţi? Aţi citi cartea?

Lectură plăcută tuturor!

 

Nota mea: 5 / 5 stars

 

Mulțumim sponsorului nostru, Librărie online Libris!

 

 
Dacă doriți să vă cumpărați cărți deosebite, pe site-ul Libris, librărie online, puteți comanda și cărți online în engleză.

 

Citate:

 

“Nimeni niciodată nu s-a plâns de un creier gras. Nimeni nu a fost acuzat vreodată pentru că este prea scund sau prea înalt, prea mare sau prea mic. Sau urât. Ori funcţiona, ori nu, iar la mine funcţiona perfect.”

 

“E ca şi când ai fi o maşină, o maşină frumoasă care nu a fost spălată de ani întregi. Iar apoi cineva te spală şi te lustruieşte şi face toate aranjamentele. Străluceşti, dar eşti încă aceaşi maşină bună.”

2 thoughts on “Recenzie: Starters (Starters #1) de Lissa Price

Tell us your opinion...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s