Tu cum ai descrie dragostea?


Tu cum ai descrie dragostea?

M-am lovit ieri de întrebarea asta pe o pagină de facebook pe care o urmăresc [Jurnal de fluturi]. Ştiu cine o scrie şi deci nu pot să fiu direct subiectivă la adresa fiecărei postări, dar atunci când mi se adresează o întrebare sunt mereu pregătită să îi găsesc un răspuns şi cum sunt genul de om, lasă-mă să mă interesez înainte să spun vreo prostie, am stat şi m-am gândit înainte de a da un răspuns. Aşa că îmi cer scuze de acum de întârziere.

70e9e7870411f48aa3f9d8d2a9b3e4c5Ca şi om care se presupune că trebuie să fie adult – la cei douăzeci şi de ani ai mei – sunt conştientă de anumite lucruri. Oamenii tind să reducă dragostea la o simplă nevoie de afişare sau de a fi în rândul lumii. Dar oare ştiu toţi ce reprezintă dragostea? Întreabă asta o mamă care munceşte în Italia şi nu şi-a mai văzut copilul de ani întregi, întreabă asta un tată care a uitat ce gust are somnul pentru că munceşte pentru familia sa, întreabă asta bunicii care te-au crescut şi acum îţi duc lipsa când nu îi mai vizitezi pentru că nu au WI-FI, întreabă asta cerşetorul de la colţul străzii care a uitat ce miros are un pat cald în fiecare noapte.

Dragostea nu este doar un sentiment strict şi general valabil pentru persoanele care sunt îndrăgostite. Nu, dragostea este mai mult de atât. Poţi afişa dragoste pentru cei din jurul tău sau poţi afişa dragoste pentru amintirile sau lucrurile tale. Este greşit? Nu. De ce? Pentru că dragostea se rezumă strict la o reacţie chimică atunci când priveşti obiectul sau persoana pe care ţi-o doreşti cel mai mult. Dar nu am venit aici să vorbesc nici din punct de vedere chimic şi nici fizic, am venit aici să vorbesc despre ce înseamnă dragostea şi cum o resimte fiecare.

Şi deşi mi-ar trebui probabil peste 50 de ani să pot să fac asta, am să încerc să rezum aici cât mai concis. Fiecare om resimte şi dezvoltă dragostea în moduri diferite, în momente şi după principii diferite. Îţi dai seama că eşti îndrăgostit atunci când nu îţi poţi scoate acel lucru din cap, când orice ai face stai şi te gândeşti dacă cel sau cea căreia i-ai ştampilat în suflet dragostea ta este de acord sau simte la fel. Dragostea nu este despre tine ca şi iubitor, este despre cel sau cea pe care o iubeşti. Este dorinţa aceea nebună de a satisfac nevoia partenerului oricât de ciudată ar fi aceasta. Poate de aceea ni se pare romantic când ne trezim la geam sau la uşă cu iubirea şi aceasta nu a uitat să aducă flori sau să aducă o cutie de bere.

bcc3bf74cd0e501fa13cc67f7d039129Dragostea se manifestă în miliarde de feluri diferite şi nimeni nu poate să spună cu siguranţă că ştie exact ce are până când nu ai experimentat măcar o dată genul de dragoste care te consumă, te arde, te roade, te usucă, dar totodată îţi aduce plăcere şi împlinire. Iubirea platonică, doar de dragul de a face like-uri pe facebook, nu este genul de dragoste pe care ar trebui să o cauţi. Iubirea aceea crudă, pasională, sfâşietoare din care îţi dai seama că toată muzica pe care ai ascultat-o până acum are sens. Aceea este dragostea adevărată. Când intri în bucătărie şi în loc să ajungi până la frigider să mănânci îţi mai iei un pahar cu apă pentru că te simţi consumat şi lăsat fără vreun pic de vlagă. Şi cu toate acestea îţi găseşti energia şi puterea să continui pentru că o singură privirea din partea căruia pe care îl resimţi ca fiind al tău este suficient.
Dragostea trece de obstacole ridicole cum ar fi sexul, rasa sau religia. Cui îi pasă, oameni buni cine eşti atâta timp cât eşti capabil să aduci asemenea sentimente la viaţă în oameni care poate nu se aşteptau sau nu se mai aşteaptă? Asta este plăcerea supremă, să te trezeşti cu dragostea peste tine în casă şi să nu ştii ce să faci. Îţi suni prietenii, o chemi pe mama sau pe tată, îţi strici nebunia pe geam. Asta este dragostea pe care ar trebui să o căutăm cu toţii.

Niciodată nu ar trebui să ne mulţumim cu ce avem. Pentru ce? Pentru că avem o singură viaţă şi pentru ca mai apoi să ne trezim la realitate şi să spunem „ce-ar fi fost dacă..?”, dar de ce să facem asta? De ce să nu profităm de ocaziile care ni se oferă? Ne lăsăm captivaţi de ideea că am putea pierde o persoană decât să ne gândim că am putea avea ceva cu ea. De ce să nu luăm viaţa în mâini şi să nu ne mai gândim că pierdem pe cineva dacă sentimentele sunt mutuale, ci pierdem pe cineva care v-a face loc pentru alte persoane minunate.

Dragostea este dură, rea şi provocatoare, dar totodată este singura care îţi dă puterea să faci ceea ce n-ai crezut vreodată că ai putea să faci: să pui pe altcineva mai presus decât tine. Aşadar, tu cum ai descrie dragostea?

Advertisements

Tell us your opinion...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s