Recenzie: Babylon babies de Maurice G. Dantec


328679Babylon babies de Maurice G. Dantec

 

Roman-cult in Franta, Babylon Babies (1999) este o dare de seama asupra unui secol XXI dezorientat, haotic, in pragul apocalipsei. Actiunea are loc in 2013, iar mercenarul filozof Toorop, care tocmai si-a pierdut slujba, primeste din partea lui Romanenko, un colonel rus cu multiple legaturi cu mafia, o sarcina care il deceptioneaza la inceput, dar care se dovedeste extrem de primejdioasa: sa insoteasca pina in Canada o tinara pe nume Marie Zorn. Lucrurile se complica atunci cind Marie da semne ca sufera de schizofrenie, iar Toorop realizeaza ca fata nu este o fiinta obisnuita, ci purtatoarea unui nou virus artificial si gazda unui embrion mutant, creat de o secta americana al carei tel e conceperea unui nou Mesia si dezvoltarea unei populatii modificate genetic. Explorind simbioza om-masina si limitele constiintei, brodind pe marginea profetiilor lui Nietzsche despre depasirea conditiei umane, Babylon Babies este o carte uimitoare si captivanta, care ii asigura lui Dantec un loc in rindul vizionarilor moderni.

„Babylon Babies este o carte cult – ciudata, psihedelica, cyberpunk, ea ne povesteste cum lumea nu inceteaza sa se complice si ca in fata unei asemenea provocari literatura nu trebuie sa ramina nepasatoare.” (Lire)
„Intesata de acronime si referinte de cultura populara, Babylon Babies este un intens si labirintic periplu literar.” (Publishers Weekly)
„Ceea ce iti staruie in minte dupa lectura este mai ales viziunea lui Dantec asupra societatilor din viitorul apropiat, care transgreseaza notiunea de stat, trib sau secta.” (New York Times Book Review)
divider_big_transparent1

Gândurile mele (Theo): Uneori eşti pus în faţa unui fenomen pe care pe moment nu eşti capabil să îl explici şi atunci te laşi puţin pe spate şi încerci să reanalizezi situaţia şi să încerci să vezi dincolo de limite.

Cartea aceasta este atât o compilaţie de sentimente în care nu eşti sigur dacă eşti furios sau fericit, sau ambele. Sau poate niciuna. Este cu adevărat una din puţinele cărţi care au reuşit să mă scoată din sărite pentru ca mai apoi să mă reintroducă în starea de calmă aprofundare în care nu mai ştiam sigur ce ar trebui să fac.

Într-un fel sau altul atât conceptul, cât şi ideile sunt absolut magnifice, dar şi puţin bulversante dacă nu eşti familiarizat cu ideea de război şi o groază de denumiri ale unor arme – aşa cum spuneam dacă nu eşti în temă cu ele – există posibilitatea să te confuze şi să te debusoleze, dar după o scurtă căutare pe internet poţi să îţi aduni ideile şi să ai o idee general valabilă pentru mai multe arme prezentate pe parcurs.

Ideea cărţii este una de acceptare tehnologică, este vorba despre un om care şi-a sfărâmat şi ultima picătură de umanitate, este vorba despre cum omul – ca şi fiinţă per total – se poate transforma într-o maşinărie complexă de luptă şi care nu face altceva decât să îşi recapete acest titlu din nou şi din nou, apărându-l chiar şi cu ultima suflare. Apoi apare femeia – cea care doreşte să supravieţuiască îndeajuns de mult pentru a putea să aducă la lumină inevitabilul: să reuşească să umple golul creat de tehnologie şi umanitate, acea mică părticică care deşi pare străină este mai mult de atât, este un intermediar puternic între două tabere total diferite.

Astfel, lupta începe. Apărarea singurei fiinţe capabile să aducă aceste două trăsături o dată împreună, acum separate, înapoi împreună pare o treabă absolut ridiculă şi uşoară, dar nu asta se întâmplă şi când ceea ce aperi este dorit de aproape fiecare suflet de pe planetă.

Descrierile sunt absolut fabuloase, simţi şi respiri o dată cu personajul, stările induse de droguri şi mintea personajului sunt implementate în tine ca un fel de a doua extensie a creierului tău. Faptul că autorul a reuşit să surprindă în atât de mult detaliu ideea şi magia creată de mintea umană m-a fermecat pe de-antregul.

Deşi acţiunea este complexă şi eşti aproape inapt să o prezici de fiecare dată, per total cartea este extraordinar de grea pentru cineva care nu are cel puţin cunoştinţe minime despre război, arme şi tehnici de luptă. Deşi autorul te ajută la maximum, oferindu-ţi indicii şi probe suficiente pentru a îţi putea dezgrădi percepţia te simţi oarecum minuscul. Dar, cultura generală care se prelinge printre aceste pagini este de nepreţuit.

Recomand cartea tuturor celor care doresc o porţie zdravănă de aventură care durează şi care pare că nu este niciodată pe sfârşite. Iar apoi, desigur, recomand şi vizionarea adaptării cărţii – filmul Babylon A.D. avându-l în rol principal pe Vin Diesel.

Lectură şi vizionare plăcută!

Nota mea: 03.5

Mulțumim sponsorului nostru, Librărie online Libris!
Dacă doriți să vă cumpărați cărți deosebite, pe site-ul Libris, librărie online, puteți comanda și cărți online în engleză.
294ec-logo_libris
Advertisements

Tell us your opinion...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s