Recenzie: Anna în veşmânt de sânge de Kendare Blake


Anna_in_vesmant_de_sange_micANNA ÎN VEŞMÂNT DE SÂNGE (vol I din seria Anna în Veşmânt de Sânge)

Detalii produs

Format: 13×20 cm
Autor: Kendare Blake
Traducere: Adrian Deliu
ISBN: 978-606-8623-59-7
Editura: LEDA
Aparitie: 2015
Numar pagini: 320

Descriere

„O POVESTE ÎNTUNECATĂ ŞI COMPLICATĂ, CU UN EROU CARE ÎI UCIDE PE CEI MORŢI, DAR, LA RÂNDUL SĂU, ESTE ÎNDRĂGOSTIT DE MOARTE. AŞA VEI FI ŞI TU PÂNĂ LA SFÂRŞITUL CĂRŢII!” –Cassandra Clare

Cas Lowood a moştenit o vocaţie neobişnuită: uciderea celor morţi.

La fel ca tatăl său, Cas străbate ţara în lung şi-n lat împreună cu mama lui, o vrăjitoare inofensivă, şi cu pisica lor, care simte prezenţa duhurilor. El cercetează legende şi folclor local, încercând să ţină pasul cu morţii criminali, evitând lucrurile enervante precum viitorul şi prietenii.

Când ajung într-un oraş necunoscut căutând o fantomă pe care localnicii au botezat-o Anna în Veşmânt de Sânge, Cas se aşteaptă ca totul să decurgă conform planului: urmăreşte, vânează, ucide.

În schimb, el descoperă o fată prinsă într-o urzeală de blesteme şi mânie, o fantomă cum nu a mai înfruntat niciodată. Încă mai poartă rochia pe care a îmbrăcat-o în ziua din 1958, când a fost ucisă cu sălbăticie, o rochie odată albă, acum şiroind de sânge. De când a murit, Anna i-a ucis pe toţi cei care au îndrăznit să păşească în casa părăsită, în stil victorian, în care locuise.

Însă lui, dintr-un motiv oarecare, îi cruţă viaţa.

girl_in_blood_by_teratini-d4d82fq

Gândurile mele (Theo): Ştiţi cum este să vă reveniţi? După o durere de cap sau o rană veche dar care refuza să se mai vindece? Ei bine, aşa m-am simţit eu pe tot parcursul acestei cărţi. De ce? De dragoste! Da, aţi ghicit, titlul acesta mi-a amintit de ce iubesc să citesc, de ce ador să mă pierd în detalii şi de ce îmi plac atât de mult cuvintele şi cum îmbinate reuşesc să mă ridice de pe faţa pământului şi să mă înalţe în ceea ce eu numesc – o altă experienţă.

„Anna în veşmânt de sânge” este o lectură care îţi va îmbina atât de bine plăcerea de a citi horror cu o idee a unui romantism imposibil încât vei alerga după fiecare pagină către final cu o viteză uluitoare. Nu ştiu cum s-au simţit alţii, dar ştiu cum m-am simţit eu şi modul cum m-a transpus această carte la un cu totul şi cu totul alt nivel.

Efectiv am devorat fiecare rând şi am încercat să reţin fiecare detaliu care mi-ar fi dat indicii despre ce va urma să se întâmple.

Cas Lowood nu este – cu desăvârşire – adolescentul tipic din suburbii. No way! Din contră, ştie cine este, ştie ce vrea şi mai ştie şi de ce se mută tot timpul cu atât de multă vehemenţă. Are un scop, un gol de urmat, o alegere de făcut şi asta nu îl împiedică să alerge ca un nebun după ţelul său.

Cas este vânător de fantome! Poftim? Ei, da! El nu cutreieră lumea pentru a o descoperi, el o cutreieră pentru a o apăra de forţele răului prinse aici şi care nu îşi mai găsesc liniştea – omorând o mulţime de oameni pentru că uită de ce au rămas. Şi nu vă panicaţi, detaliile morbide nu o să vă facă să nu mai doriţi să mai citiţi, o să vă facă să doriţi să citiţi mai repede.

Totul porneşte de la o legendă. Un titlu nebun, cu o poveste şi mai nebună. Aşa că vânătorul nostru ştie ce are de făcut: să găsească fata ce bântuie un oraş micuţ, fata cu rochie albă pătată de sânge, fata care a fost omorâtă în drum spre bal, fata care îi va fura fiecare firicel de sentiment pe care îl are.

Cum te-ai simţi dacă ceea ce ar trebui să omori ajunge în final să te iubească? Trădat? Fericit? Încurcat? Toate cele de mai sus şi încă o mulţime de alte lucruri. Problema este că o dată ce ajunge să cunoască povestea Annei, Caş devine fascinat de istoria nefericită a tinerei. Atât de fascinat încât acţionează impulsiv şi asemeni unui copil şi uită că ceilalţi oameni nu ar trebui să facă parte din ritualul său.

Nimic surprinzător atunci când un puşti din gaşcă se trezeşte sfârtecat de Anna. De dorinţa ei nebună de a nu lăsa pe nimeni în casa ei, de mânia care îi sugrumă corpul ori de câte ori cineva îi trece pragul casei. Mai puţin Caş. Se vede inaptă şi vulnerabilă în faţa acestui vânător de fantome despre care ştie că ar putea să o omoare fără să clipească, dar ea – în definitiv – nu îi poate face niciun rău. Se simte neputincioasă şi lipsită de puteri.

Dar Cas? Cas este năucit de puterea care vibrează în pereţii casei, de puterea rochiei ei plină de sânge, de părul ei negru ca abanosul. Se simte vrăjit în cel mai mic detaliu.

Şi poate că se consolează cu ideea de a lăsa măcar o fantomă liberă. Căci în definitiv n-o să mai facă rău, nu? Dar ştie că ceva nu este la locul lui. Că punctul lui principal s-a mutat atât de brusc şi de rapid că nici el numai ştie ce e bine şi ce nu.

Dar poate prietenii, mama, magia vodoo îl vor ajuta. Sau poate va fi stăpânirea de sine. Dorinţa de a reuşi sau chiar sentimentele acestea negre care îi înglobează inima.

Sau poate nu va fi nimic. Poate la final a mai rămas doar un miros vag de coşmar nefericit şi totul a fost o plăsmuire!

Lectură plăcută!

Nota mea: 4 buterflies

Mulţumiri Librarie online Libris pentru această carte!

Dacă doriţi să comandaţi cărţi deosebite şi în engleză le găsiţi tot pe site-ul de la Librărie online Libris!

294ec-logo_libris

Advertisements

Tell us your opinion...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s